Els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet i Mataró, juntament amb l’Agència de Desenvolupament Node Garraf, han rebut els premis Reempresa, que els distingeixen com els punts locals amb major nombre de casos d’èxit en aquest programa impulsat per la Diputació de Barcelona i CECOT.

Durant un acte de reconeixement en el marc del saló Bizbarcelona, la diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme, Eva Menor, i la directora del Centre Reempresa de Catalunya, Laura Sallent, han lliurat els guardons aquest dimecres.

En concret, el punt local Reempresa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha aconseguit amb èxit el traspàs de 19 empreses aquest any; el de l’Ajuntament de Mataró ha conclòs 11 casos d’èxit; i Node Garraf ha comptabilitzat 10 casos d’èxit.

Reempresa és un programa que disposa d’un Marketplace que facilita la transmissió d’empreses en funcionament per part d’empresaris que desitgen cedir la seva empresa a persones reemprenedores o empreses que volen adquirir-les i fer-les créixer.

Des dels 11 anys que es porta endavant el projecte, els 35 punts locals Reempresa han gestionat la transmissió de 1.988 negocis, que han salvat 5.124 llocs de treball amb una inversió induïda de 83,6 milions d’euros, i han assistit 8.931 persones reemprenedores i 4.585 cedents.

Eva Menor, diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona, ha assenyalat: «Les respostes i les eines per al desenvolupament local han de ser innovadores, diversificades, amplies de mires i eficaces: el programa Reempresa compleix gran part d’aquests atributs i suposa una aposta per la consolidació i creixement de les empreses existents, fet que ja des d’Europa se’ns apunta com una política pública senyal de maduresa del nostre sistema productiu».

En quant als negocis transmesos, un terç (33%) corresponen a comerços, seguits per negocis de restauració i hostaleria (32%), serveis (27%) i indústria (6%). Un 90% dels negocis tenen una antiguitat superior als 10 anys i el motiu més freqüent de cessió (26%) és la jubilació, seguit de raons personals (10%), canvi de professió (8%) i motius de salut (8%).

Quant al preu mitjà de cessió, les empreses vinculades a la indústria lideren la llista (175.000 euros), seguides de prop pel sector de la construcció (amb una mitjana de 115.000 euros), mentre que el sector dels serveis es troba més enrere (amb una mitjana de 48.500 euros).