El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha donat inici a una important campanya d’immunització contra el virus respiratori sincitial (VRS) a Catalunya, dirigida especialment als nadons amb menys de 6 mesos. Aquest virus, que és altament contagios i pot ocasionar hospitalitzacions, es considera una preocupació especial en infants menors de 5 anys.

La campanya preveu la distribució de 65.000 dosis en centres d’atenció primària i hospitals de Catalunya, amb un pressupost de 14,1 milions d’euros. Aquesta iniciativa busca combatre una infecció respiratòria greu que genera angoixa tant per als nadons com per als seus pares. La pediatra Carla Corberó destaca que aquesta immunització contribuirà a reduir hospitalitzacions, la càrrega assistencial i l’angoixa experimentada per les famílies.

La immunització es realitzarà en centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023, mentre que als hospitals s’administrarà als qui neixin entre octubre de 2023 i març de 2024 abans de l’alta hospitalària. A més, es contempla la immunizació dels infants d’alt risc davant la seva segona temporada.

Amb l’ús de Nirsevimab, un anticòs monoclonal recentment aprovat, es busca prevenir la infecció per VRS amb una eficàcia estimada entre el 75% i el 80%. Aquesta estratègia col·loca Catalunya com a pionera mundial en incorporar aquesta immunització al seu calendari de vacunació.

La infecció per VRS pot presentar diverses manifestacions clíniques, des de quadres banals fins a casos més greus, essent responsable d’un elevat nombre de bronquiolitis i pneumònies en infants menors de 2 anys. S’estima que el VRS és responsable del 80% de les bronquiolitis hospitalàries i del 25% de les pneumònies en menors d’un any.

Amb aquesta campanya, Catalunya no només busca protegir la salut dels nadons i prevenir complicacions associades al VRS, sinó que també es converteix en un referent en la incorporació d’estratègies preventives avançades a la seva pràctica de salut pública. Les vacunes i les immunitzacions juguen un paper fonamental en la prevenció de malalties, i aquesta iniciativa representa un esforç significatiu per garantir la salut dels més petits.