Amb l’objectiu d’incrementar els nivells de recollida selectiva i contribuir a la sostenibilitat ambiental, el barri de Vista Alegre implementarà sistemes innovadors de recollida de residus a finals de novembre.

 

Aquesta iniciativa busca aconseguir una taxa de recollida selectiva propera al 80%, similar als èxits ja assolits pels veïns que utilitzen el sistema de recollida porta a porta a les urbanitzacions o la recollida selectiva mòbil al Centre de Mataró.

El 80% dels residus que es generen poden ser reciclats, però a Mataró només es separa el 36,37% (dades del 2022), xifra per sota de la mitjana del Maresme (48,58%) i Catalunya (47,28%). Això és insuficient considerant els objectius europeus del 60% per a 2030 i del 65% per a 2035. En resposta a aquesta situació, Mataró ha iniciat la implementació de sistemes innovadors de recollida, amb l’objectiu de millorar la recollida selectiva i reduir la presència de contenidors al carrer.

A la zona seleccionada de Vista Alegre (1.020 llars i 82 activitats), s’aplicarà un sistema mixt que combina la recollida porta a porta amb adaptacions per als edificis plurifamiliars amb més densitat d’habitatges. Els veïns hauran d’utilitzar recipients i bosses homologades i identificades proporcionades per l’Ajuntament per deixar els residus a les portes de les seves cases. En els edificis on es decideixi, els usuaris disposaran de contenidors comunitaris tancats per a algunes fraccions, que s’obriran mitjançant un sistema d’identificació personal.

Recentment, el 27 de setembre, es va celebrar la primera reunió informativa que inicia el procés participatiu per definir els detalls d’aquest nou sistema de recollida. En les properes setmanes, es realitzaran més reunions amb les comunitats i, un cop s’ha decidit el model, es faran reunions informatives i s’instal·laran punts d’informació per a la distribució del material necessari per a la nova recollida. La ciutadania també té l’oportunitat de fer propostes a través del portal Decidim o enviant un correu electrònic a mataroneta@ajmataro.cat.

Es preveu que els nous sistemes entrin en funcionament a finals de novembre. La recollida de residus a les portes de les cases i als contenidors comunitaris es durà a terme a partir de les 22 hores, amb una fracció de residus diferent cada dia, segons el calendari establert. Inicialment, es recolliran dues fraccions per dia segons el següent calendari:

Dilluns: Vidre i Resta

Dimecres: Orgànica i Envasos

Divendres: Orgànica i Paper i cartró

Diumenge: Orgànica i Envasos

Els dimarts, dijous i dissabte no es preveu la recollida de residus.

Per a la fracció de tèxtil sanitari (bolquers, compreses), es permetrà dipositar-lo en una bossa a part amb una identificació específica cada dia del servei. La recollida serà realitzada per un vehicle amb dos compartiments per a la recollida separada de les dues fraccions corresponents.

Durant els primers mesos, es realitzarà un seguiment detallat del servei per identificar i resoldre qualsevol dificultat que pugui sorgir. Els veïns podran utilitzar l’aplicació MataróNeta Connecta per a fer peticions de cubells o bosses quan sigui necessari i informar d’incidències mitjançant el seu codi d’usuari de la deixalleria. També es disposarà d’un punt d’informació permanent al Centre social del carrer Almeria, 20.

Aquesta implementació dels nous sistemes de recollida a Vista Alegre implicarà la retirada de 17 zones d’aparcament de contenidors als carrers del barri.