El proper 28 d’octubre es compleixen 175 anys de la posada en funcionament del primer tren de la península. La ciutat de Mataró, que ha estat la capital de la commemoració d’aquesta efemèride, prepara una jornada plena d’activitats. Destaca un esdeveniment inèdit fins ara a la ciutat: un espectacle de drons que recrearà la fita històrica impulsada pel mataroní Miquel Biada.

 

El 5 de gener del 2023, la carrossa del tren de la cavalcada de Mataró va recordar que enguany es compleixen 175 anys des de l’arribada del primer tren de la península, que va sortir de Barcelona i va arribar a Mataró. Aquest esdeveniment va marcar l’inici del transport de mercaderies i persones i va tenir un impacte històric significatiu. La capital del Maresme, juntament amb altres entitats, empreses i administracions, ha estat organitzant diverses activitats per celebrar aquesta efemèride. L’ajuntament de Mataró ha proporcionat la imatge conjunta de la commemoració, que s’ha utilitzat en diverses ciutats de Catalunya i arreu d’Espanya, com l’estació d’Atocha o el Museo del Ferrocarril de Madrid.

Fins ara, s’han realitzat 95 activitats en total, 60 de les quals a Mataró. Aquestes activitats van des de concerts i activitats familiars fins a visites teatralitzades, rutes gastronòmiques, exposicions i un escape room organitzat pel NEM, que encara està actiu. També es va dur a terme una ruta de la tapa especial organitzada pel Gremi d’Hostaleria de Mataró i les pastisseries de la ciutat van crear mones per commemorar l’efemèride, entre altres iniciatives.

El punt culminant de la celebració serà el 28 d’octubre, el mateix dia de l’aniversari, quan Mataró oferirà una jornada plena d’activitats per a tots els gustos. La jornada començarà amb una part institucional, amb la sortida d’un tren especial vinilat amb la imatge de la celebració cap a Mataró des de Barcelona. Diverses autoritats seran a bord, com la ministra de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i altres representants. L’alcalde de Mataró, David Bote, els donarà la benvinguda a l’estació de Mataró.

Des del matí del 27 d’octubre fins al vespre del 28 d’octubre, es podrà veure la locomotora Mataró a la via 4 de l’estació. Aquesta locomotora, popularment coneguda com “La Mataró”, va ser utilitzada durant el primer trajecte el 28 d’octubre de 1848. L’original va ser desballestat després d’un accident, i l’any 1948 es va fer una rèplica que actualment es troba exposada al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú.

A les 11.30 hores, es realitzarà una ofrena floral al monument de Miquel Biada, acompanyada pel cor La Joia d’Alella. A la tarda, les activitats continuaran amb la inauguració de la “Festa del 1r tren” i la visita als espais “Racons del Tren”, situats a la planta baixa de l’Ajuntament. Aquests espais oferiran una mirada al passat ferroviari amb elements històrics com fanals d’estació, una maqueta de la locomotora Mataró i fotografies d’època, entre altres.

A dues seus del Museu de Mataró, es podran veure exposicions relacionades amb el tren: “Barcelona – Mataró 1848. El tren del Maresme”, inaugurada el 20 d’octubre a Can Serra, i una exposició de maquetes ferroviàries a Can Marfà, Gènere de Punt, que s’inaugurarà el 28 d’octubre.

A les 18.30 hores, des de l’Ajuntament es farà una crida a la ciutadania per dirigir-se cap al Passeig Marítim, lloc principal de les activitats. Allà, fins a les 20.30 hores, hi haurà activitats familiars com conta contes, pinta cares i jocs per als més petits, amb la col·laboració de la Fundació El Maresme.

A les 20 hores, l’humorista Peyu animarà la gent a desplaçar-se cap al port i el Passeig Marítim. La música omplirà l’escenari principal amb un recital a càrrec de l’Agrupació Musical del Maresme, preparant el terreny per al moment culminant de la nit: “El somni d’un mataroní”. Aquest espectacle consta de dues parts: una entrevista teatralitzada amb el personatge de Miquel Biada i un espectacle de drons que recrea com es va gestar aquest moment històric. Aquest serà el primer espectacle d’aquest tipus a Mataró i serà realitzat per l’empresa catalana Flock Drone Art, especialitzada en muntatges amb drons. En total, 175 drons volaran pel cel de Mataró, creant figures a 100 metres d’altura i acompanyats d’una banda sonora especial que inclourà sons de trens, sons cubans i imatges rellevants com l’estació de tren i la figura de Miquel Biada, entre altres. L’espectacle es podrà veure des del Passeig