El dijous 14 de setembre, els habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona, incloent el Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Baix Llobregat, tindran l’oportunitat de participar en una prova massiva del sistema d’alertes a través de telèfons mòbils organitzada per Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.

 

A partir de les 10 del matí i fins a les 13 hores, els telèfons mòbils intel·ligents amb cobertura a aquesta regió rebran un missatge de prova del sistema d’alerta de Protecció Civil. Aquesta prova constituirà el test més extens realitzat fins ara a Catalunya i té com a objectiu principal avaluar l’eficàcia del sistema d’alerta i familiaritzar la població amb aquesta eina.

El text del missatge de prova serà el següent: “PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. ÉS UN SIMULACRE. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”.

Aquesta prova se subdividirà en diferents franges horàries per cobrir una àmplia àrea geogràfica:

  • A les 10 del matí, s’enviarà als municipis del Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet
  • A les 11 del matí, seran els telèfons mòbils de Barcelona els que rebran el missatge
  • A les 12 del migdia, serà el torn dels municipis del Vallès Occidental
  • A les 13 hores, els del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat rebran l’alerta

Aquesta prova permetrà a la població identificar clarament els missatges d’alerta, que estaran encapçalats pel text “Alerta de Protecció Civil” o “Alerta presidencial”, depenent de la configuració del dispositiu. A més, els missatges romandran a la pantalla fins que l’usuari premi el botó “acceptar”, i s’acompanyaran d’un so fort i estrident, així com de vibració. Durant la prova, tots els telèfons mòbils sonaran i vibraran de forma simultània, fins i tot si estan en mode silenci.

Les persones que desitgin evitar rebre l’alerta per motius de treball o per sensibilitat als sons forts podran posar el seu telèfon en mode avió o apagar-lo.

Els dispositius mòbils d’última generació ja tenen activada per defecte la recepció d’aquestes alertes. No obstant això, els usuaris de dispositius més antics hauran de configurar-los segons les instruccions proporcionades per rebre aquestes notificacions.

El sistema d’enviament massiu de missatges a través de telèfons mòbils es reserva per a situacions d’emergència greu, com ara accidents químics o inundacions, i permet una difusió ràpida i eficient de les instruccions de seguretat a la població.

Per avaluació del sistema d’alertes, la Generalitat habilitarà una enquesta anònima perquè els ciutadans informin sobre la recepció del missatge, l’idioma i la companyia del seu telèfon. L’enllaç a l’enquesta es troba disponible a https://arcg.is/0Cqby8.

Protecció Civil de la Generalitat ha col·laborat amb diverses administracions locals i empreses de transport com Renfe, Adif, TMB, AENA, Port de Barcelona, així com amb institucions educatives i centres comercials per difondre aquesta prova. També s’ha realitzat una campanya informativa a través de xarxes socials, mitjans digitals i anuncis de ràdio.

Aquesta prova constitueix la cinquena en una sèrie de simulacres realitzats a tot Catalunya per implementar l’eina de missatgeria d’alertes de Protecció Civil. A més, aquest sistema ja ha estat utilitzat en situacions d’emergència real com incendis i inundacions.

Per obtenir més informació sobre aquesta prova i com rebre alertes de Protecció Civil, podeu consultar el següent enllaç: [enllaç a la pàgina web de la Generalitat.