Per donar protagonisme a la línia R1 de rodalies, en el marc dels actes del 175è aniversari del tren, la XII Cursa de Transports de la Regió Metropolitana de Barcelona tindrà final a Mataró, enlloc de Barcelona.

 

La Setmana de la Mobilitat se celebrarà del 16 al 22 de setembre i aquest any porta per lema “Combina i mou-te!” per posar l’accent en la intermodalitat. Així, es vol promocionar la mobilitat sostenible i practicar la intermodalitat, en el benefici per la nostra salut i per al medi ambient.

A Mataró, el programa de la Setmana proposa un tastet de bicicletes i patinets elèctrics (dissabte 16 a les 17.30 h, aparcament Decathlon) i un altre de reparació de bicicletes adreçat a adolescents i joves (divendres 22 a les 17.30 h, aparcament Decathlon), així com diferents activitats i visites adreçades a les escoles dins la programació d’educació viària de Policia Local. També entre setembre i octubre, 180 alumnes de 6è participaran en el programa educatiu “Una bici +”, per aprendre a circular en bicicleta en entorns urbans amb trànsit real. La iniciativa, finançada al 50 % per l’Ajuntament, s’emmarca dins l’Estratègia Catalana de Bicicleta 2025, aprovada per la Generalitat, que té per objectiu promocionar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport actiu i sostenible.

També s’ha programat l’activitat “Pedala amb energia” (dimecres 20 a les 17 h, pl. de la Muralla), organitzada per la Diputació de Barcelona, que vol sensibilitzar sobre l’estalvi i l’ús eficient de l’energia, i a la vegada promocionar l’ús de transport alternatius com la bicicleta. Els participants hauran de pujar a dues bicicletes elèctriques i pedalar una estona fins que generin l’energia necessària per posar en marxa una màquina de fer crispetes.

El programa inclou, d’altra banda, la “Ruta Miquel Biada, el primer ferrocarril” (dissabte 16 a les 17 h des de l’Ajuntament) i una xerrada sobre mobilitat compartida a càrrec de Som Mobilitat a l’Espai Mataró Connecta (dimecres 20 a les 19 h).

Destaquen també en el programa dos actes: la realització d’un dels itineraris recomanats per la guia “A peu fem salut”, que passarà per algun dels nous parcs urbans de salut de Mataró (dijous 21, a les 11.30 h des del recinte antic del Parc Central / av. del Corregiment de Mataró, 28); i la XII Cursa de Transports de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Amb motiu del 175è aniversari del ferrocarril, aquest any la cursa interurbana de transports no acabarà a Barcelona, com s’ha fet a totes les edicions anteriors, sinó que ho farà a Mataró, al Centre Cívic Cabot i Barba. La cursa es farà el proper dia 21 de setembre de 9 h a 11 h, i tothom hi pot participar partint des de les diferents localitats de l’àrea de Barcelona, utilitzant els modes de transport que prefereixi.

La voluntat d’aquesta iniciativa, organitzada per la PTP (Promoció del transport públic), Ajuntament de Barcelona amb l’ATM de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró, és mostrar a la ciutadania que, sovint, el cotxe no és tan competitiu com la mobilitat sostenible. A més a més, permet comparar l’emissió que suposa l’ús de cada transport, i conèixer quants cops més contamina el vehicle privat vers la mobilitat sostenible. Finalment, es té en compte el cost de cada recorregut realitzat. A tots els participants se’ls farà entrega d’una bossa de la PTP amb una T-casual i una funda per a la mateixa.

Finalment, Mataró Bus regalarà targetes T2 i farà entrega de fundes per als títols de transport amb motiu del 175 aniversari de la primera Línea de Tren Barcelona – Mataró als participants de les activitats. El grup Moventis també farà entrega de fundes.