La Junta de Portaveus, reunida en sessió ordinària el passat dilluns, va aprovar una Declaració Institucional de condemna als fets lamentables produïts a la final del mundial de futbol femení.

 

El text va ser presentat pel Grup Municipal Socialista, i es va aprovar amb esmenes del Grup municipal d’En Comú Podem Mataró i del Grup Municipal de la CUP Mataró, l’abstenció del Grup Municipal del PP i els vots en contra del Grup Municipal de VOX.

Text íntegra de la proposta:

El passat 20 d’agost la selecció espanyola de futbol femení es va proclamar campiona del món.

Una fita important per totes les dones i nenes d’arreu d’Espanya. La selecció espanyola de futbol femení es va oficialitzar l’any 1987 i 36 anys després aconsegueix penjar-se la seva primera estrella. Gràcies a jugadores com Alexia Putellas o Aitana Bonmati, centenars de nenes tenen un referent en l’àmbit esportiu. Lamentablement, aquesta merescuda victòria va veure’s entelada per l’inacceptable comportament del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, durant i després de la celebració de la final del Mundial.

Fets que abarquen des d’un comportament impropi a la tribuna d’autoritats de qui representa a un país fins al petó forçat a la boca a una de les jugadores de la selecció, passant per bromes de mal gust al vestidor i aproximacions no volgudes, entre altres. Un comportament que no es tolerable per una societat que vol avançar cap a la igualtat plena d’homes i dones i que lluita contra el masclisme.

Per acabar-ho d’adobar, durant la setmana que va seguir a aquests fets, el senyor Rubiales va deixar de manifest la seva prepotència, el seu masclisme reclacitrant i la voluntat d’aferrar-se al seu càrrec.

Primer van ser els insults radiofònics a tota la gent que, amb raó, havia posat el crit al cel pel seu comportament; després, segons han publicat diversos mitjans i ha reconegut la pròpia jugadora afectada, les pressions a la víctima i als seus familiars – a on també va tenir un paper important el seleccionador, Jorge Vilda – i la redacció i distribució d’una nota de premsa que contenia declaracions falses de la jugadora; i, per acabar, la publicació d’un vídeo amb unes disculpes més que discutibles.

Però la situació més esperpèntica de totes, es va viure el passat divendres 25 d’agost en el sí de l’Assamblea de la RFEF, a on Luis Rubiales va aferrar-se encara més al seu càrrec mentre explicava una enèssima versió dels fets i repartia càrrecs i sous entre les persones que aplaudien i donaven suport al seu lamentable discurs, entre ells, el president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras.

Després d’aquesta assemblea, el Govern d’Espanya, a través del Consell Superior de l’Esport, ha elevat el cas al Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) instant la inhabilitació del Sr. Rubiales i, posteriorment, la FIFA l’ha suspès de les seves funcions.

Aquests dies hem vist el pitjor del masclisme estructural de l’esport del nostre país i ha quedat en evediència i a la vista de tothom els comportaments abusius d’una part del món del fútbol. Però també hem vist el millor: una sororitat que s’ha reflectit en un gran clam contra el masclisme i contra qualsevol forma d’abús o assetjament, no només en l’esport sinó en el conjunt de la societat, a partir del manifest “Se acabó” que van escriure més d’una cinquantena de jugadores professionals de futbol.

Unes jugadores que, cal recordar-ho, fa aproximadament un any van alçar la veu per demanar a la RFEF la professionalització i el tracte digne que mereixen.

Però, a banda de tot això, aquests fets han posat de manifest la necessitat d’un canvi radical en els estaments i les estructures directives del futbol al nostre país, tacats, des de ja fa massa temps.

Des de Mataró, volem sumar-nos a tots els que condemnen aquestes accions i lluiten per eliminar el masclisme i els comportaments abusius del món de l’esport.

Però també volem reivindicar a totes aquelles dones que, al llarg de la història esportiva del nostre país, han fet que, amb el seu esforç, avui l’esport femení espanyol estigui més fort que mai, amb campiones de la talla de Carolina Marín o Teresa Portela, entre altres.

Per tot l’exposat anteriorment, el Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Mataró proposem a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents ACORDS:

1.-Manifestar tot el suport a les jugadores de la selecció espanyola de fútbol i a totes les jugadores que practiquen aquest esport.

2.- Exigir la dimissió immediata al senyor Luis Rubiales del seu càrrec de president de la Reial Federació Espanyola de Futbol.

3.- Instar el Govern d’Espanya i el CSD a propiciar canvis profunds a la Real Federació Española de Futbol i a la Real Federació Catalana de Futbol per aconseguir generar espais segurs per la pràctica d’aquest esport i esborrar d’una vegada per totes l’ombra de la corrupció dels estaments dirigents del futbol.

4.- Exigir una condemna més clara del president de la Real Ferderació Catalana de Futbol, Joan Soteras, davant del greu comportament i estat del RFEF.

5.- Instar el CSD a exigir a les diferents federacions esportives l’elaboració de protocols i codis de conducta que assegurin la igualtat entre homes i dones i un tracte digne i respectuós en la pràctica esportiva.

6.- Traslladar els presents acords al Consell Superior d’Esports, a la Reial Federació Espanyola de Futbol i a la Federació Catalana de Futbol.