Mataró enceta el curs escolar 2023-2024 amb una sèrie de canvis significatius en l’àmbit educatiu. La regidora d’Educació, Formació Professional (FP) i Universitats ha anunciat les principals novetats en una conferència de premsa celebrada avui.

 

La primera jornada del curs, que serà demà, 6 de setembre, veurà l’inici de les classes per als 950 estudiants del segon cicle d’infantil, primària i secundària obligatòria. D’aquests, 1.600 seran nous estudiants a primer d’ESO. Aquest any, les classes d’infantil 1 comptaran amb 55 grups, una menys que l’any passat, ja que l’Escola La Llàntia ha perdut una de les seves línies degut a la manca de sol·licituds. Cal destacar que s’ha aconseguit una reducció de les ràtios, amb 18 estudiants per a les escoles públiques i 20 per a les concertades, gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Mataró i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’evitar el tancament de més grups d’infantil 1.

El 8 de setembre, serà el torn de les escoles bressol, amb la inauguració de dos nous grups a l’Escola Bressol Municipal Els Garrofers. Aquests s’afegeixen als cinc que van ser reoberts l’any passat a causa de la gratuïtat de l’últim curs del primer cicle d’infantil, una iniciativa anunciada per la Generalitat de Catalunya. Una altra novetat és el nou contracte de cuina, que inclou ara un menú ovolacto-vegetarià i una major proporció d’aliments ecològics i locals.

L’Escola Bressol La Llàntia també rebrà recursos addicionals per a l’atenció especialitzada dels estudiants amb necessitats educatives específiques, en col·laboració amb la Fundació Maresme, que assessora i forma els educadors per comprendre millor la realitat dels infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies.

Pel que fa a l’oferta de Formació Professional (FP), l’Institut Miquel Biada, que ja està en el seu segon any com a centre de la xarxa de la Generalitat de Catalunya, amplia la seva oferta amb un nou Cicle Formatiu de Grau Mig de Mecanització. D’altra banda, l’Institut Alexandre Satorras ofereix dos Cicles Formatius de Grau Superior en la branca sanitària: CFGS en dietètica i CFGS en documentació i administració sanitària.

Finalment, l’Escola GEM amplia la seva oferta educativa amb un nou Cicle Formatiu de Grau Mig en Assistència al Producte Gràfic Interactiu, amb un perfil orientat als videojocs, que s’afegeix a la seva família d’arts plàstiques i disseny.

A més de les millores en l’oferta educativa, s’han realitzat treballs de manteniment a diverses escoles de la ciutat durant les vacances escolars, amb una inversió total de 135.596,24 €. Aquestes obres inclouen la reparació de la coberta de l’Escola Antonio Machado, la restauració de la façana de l’Escola Torre Llauder (que començarà a mitjans de setembre), la substitució del paviment de l’edifici del cicle infantil de l’Escola Germanes Bertomeu, la renovació de la tanca i la protecció de les finestres de l’Escola Angeleta Ferrer, així com treballs de pintura a diverses altres escoles i instituts de la ciutat.

Cabe destacar que l’Ajuntament ha invertit 775.516,83 €, amb IVA inclòs, per millorar la mobilitat als voltants de les escoles. Aquests treballs es van realitzar entre novembre de 2022 i l’estiu d’aquest any per garantir un entorn escolar segur i funcional per als estudiants de Mataró.