Mataró prepara una commemoració de l’Onze de setembre plena d’actes tradicionals i una conferència sobre cultura i identitat, amb la participació destacada de l’activista Míriam Hatibi.

 

En el marc de les celebracions de la Diada a Mataró, la ciutat s’engalana amb una sèrie d’actes que subratllen la seva rica cultura i tradicions. Els esdeveniments inclouen la ballada de sardanes, l’ofrena floral a Rafael Casanova i una conferència institucional que promet aportar una visió enriquidora sobre la societat catalana.

El dissabte 9 de setembre, a les 19 hores, la plaça de Santa Anna acollirà la Ballada de sardanes, una tradició que serà interpretada amb habilitat per la Cobla Ciutat de Granollers. Aquest esdeveniment és organitzat per la Federació d’Entitats Sardanistes i de Dansa Tradicional Catalana de Mataró.

El dilluns 11, a partir de les 10.30 hores, se celebrarà l’Ofrena floral a Rafael Casanova davant del monument dedicat a aquesta figura il·lustre, situat a la plaça de Rafael Casanova. La cerimònia s’iniciarà amb l’interpretació d'”El Cant del Poble” a càrrec del Cor Madrigalista de Mataró, amb lletra de Josep M. Sagarra i música d’Amadeu Vives. Seguidament, l’alcalde David Bote i els portaveus dels grups municipals, acompanyats dels Guàrdies de Gran Gala, realitzaran l’ofrena floral en nom de la Corporació Municipal.

Durant aquest acte solemne, el Cor Madrigalista també interpretarà “Els Segadors”, mentre que l’Esbart Dansaire Mestres del Gai Saber rendirà homenatge a Joan Serra amb la dansa que porta el seu nom. Aquesta dansa, creada el 2015 per Jaume Arnella i el coreògraf i mestre de dansa tradicional Joan Serra, es basa en la polca dels balls de gitanes. Posteriorment, diferents entitats, col·lectius, sindicats i partits polítics realitzaran les seves ofrenes.

Finalment, el dijous 14 a les 19 hores, es durà a terme la conferència institucional de la Diada, que portarà per títol “Cultura, identitat i participació. Una mirada a la societat catalana”. La conferència estarà a càrrec de Míriam Hatibi, coneguda activista catalana defensora de la diversitat i la convivència, que ha destacat com a analista de dades i ha estat portaveu de l’associació Ibn Battuta. Aquest acte serà organitzat conjuntament per Òmnium Cultural Maresme i l’Ajuntament de Mataró.