Una sèrie d’activitats gratuïtes durant els mesos de setembre i octubre ha estat planificada per l’Ajuntament amb l’objectiu de fer conèixer la Carta Alimentària de Mataró. Aquest document representa el compromís de la ciutat envers el foment d’un sistema alimentari més equitatiu, sostenible i saludable, basat en criteris socials, ecològics i de proximitat.

 

La Carta Alimentària representa una declaració fonamental sobre la qual s’assegura la voluntat de desenvolupar una Estratègia Alimentària Local que dirigirà a la ciutat cap a un canvi en el seu model alimentari. Va ser aprovada per la Junta de Govern el passat febrer, i la seva creació es va originar d’un procés participatiu que va ser consensuat entre tots els actors implicats, incloent l’administració, els productors, les empreses, els ciutadans i les entitats associades al sistema alimentari.

El document es basa en sis principis que travessen totes les àrees: sobirania i autosuficiència alimentària, agroecologia i transició agroecològica, proximitat i canals curts de comercialització, Economia Social i Solidària, infraestructures verdes i alimentació sostenible.

Segons el text, l’Ajuntament, els productors, les empreses, els ciutadans i les seves organitzacions, juntament amb les entitats de nivell superior vinculades als sistemes alimentaris, es comprometen a impulsar un procés de transició en direcció a un sistema alimentari local més just, segur, sostenible, resistent, feminista, divers i inclusiu, mitjançant els següents compromisos específics:

Governança i autosuficiència alimentària: es fomenta un entorn òptim per assolir els objectius mitjançant accions com el mapeig d’experiències locals, la intercanvi d’informació i la participació activa de les entitats protagonistes del sistema local d’aliments. L’autosuficiència alimentària es refereix a la capacitat de produir la major part dels aliments necessaris dins d’un territori.

Alimentació sostenible i nutrició: es promouen dietes saludables, segures, culturalment adequades i ambientalment sostenibles.

Equitat social i econòmica: s’inclouen mecanismes de protecció social per assegurar que els grups més vulnerables tinguin accés a aliments saludables, es redefineixen els programes de menjadors escolars, es dóna suport a l’economia social i solidària, i es prenen accions per promoure l’ocupació.

Promoció de la producció alimentària: amb intervencions per fomentar i mantenir la producció i transformació alimentària en àrees urbanes i periurbanes, orientant una planificació integral i integrada de l’ús del territori, així com protegint i permetent l’accés segur a la terra.

Millora de l’abastiment i distribució alimentària: mitjançant la planificació de sistemes logístics de baix impacte ambiental, el suport als mercats permanents i itinerants de Mataró, especialment aquells amb presència de pagesia.

Reducció del malbaratament alimentari: mitjançant la implementació de polítiques que promoguin la reducció d’excedents i pèrdues al llarg de la cadena alimentària, permetent la recuperació d’aquests excedents i la redistribució d’aliments segurs i nutritius, i augmentant la sensibilització sobre la necessitat de reduir el malbaratament.

Explorant la Carta Alimentària a través de l’Art i la Cultura

Entre el diumenge 3 de setembre i el dissabte 14 d’octubre, sota la coordinació de la Direcció de Cultura amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’han planificat diversos esdeveniments gratuïts per a donar a conèixer als ciutadans els compromisos de la Carta Alimentària. Totes les actuacions tindran una durada d’uns 20 a 30 minuts.

La primera d’aquestes esdeveniments tindrà lloc el diumenge 3 de setembre a les 18 hores a l’Espai Firal del Parc Central, en el marc de la Fira Animalista. Aquesta representació de dansa, titulada “Àpat”, serà dirigida per Dans Invitro i comptarà amb la participació de joves de l’Aula de Teatre, sota la direcció de Marta Dalmau. L’obra abordarà la importància dels àpats com un element definidor de les nostres tradicions i cultura, subratllant l’acte de seure junts a taula i compartir, mentre gaudeixem d’una alimentació local que forma part del paisatge i la història del Maresme.

El dissabte 9 de setembre, a les 12 hores, a la plaça de l’Ajuntament, en el context de la fira Biosalut, es presentarà l’espectacle de clown titulat “Una paradeta particular”. Aquesta idea i guió originals pertanyen a la Companyia La Bleda i estarà a càrrec de la pallassa Helena Escobar, que ens mostrarà el costat divertit d’anar al mercat a través de cançons, rialles i endevinalles.

El dissabte 16 de setembre, a les 12 hores, a la plaça d’Isla Cristina, arriba l’espectacle “La millor carta del món!”,