En el marc d’una temporada estiuenca que ha experimentat canvis constants, el sector turístic de la regió del Maresme es mostra optimista pel tancament d’agost amb xifres d’ocupació notables. Després d’un inici de juliol amb xifres d’ocupació relativament modestes, aquest mes va presenciar una remuntada que va culminar amb una taxa d’ocupació del 80%. Aquesta tendència positiva es preveu que perduri al llarg d’agost, mantenint un nivell prometedor de reserves.

 

Els establiments hotelers del Maresme anticipen un tancament d’agost amb xifres d’ocupació favorables, gràcies a les reserves en augment i al creixent flux de turistes internacionals. Destaquen especialment les arribades des de països com França, Holanda, Bèlgica i Alemanya. Aquesta previsió ve avalada per les dades proporcionades pel Gremi d’Hostaleria del Maresme. El sector de càmpings també comparteix aquest optimisme, anticipant una temporada satisfactòria que es veurà reforçada per les reserves de darrer minut. Això és el que assenyalen els representants de l’Associació de Càmpings de Barcelona.

La trajectòria d’aquest juliol, que va començar amb xifres d’ocupació més modestes i va experimentar un repunt fins arribar al 80%, es pot atribuir a diversos factors. Entre ells, es troba l’impacte de la inflació als països europeus, les tensions socials a França, el clima propici al Regne Unit que ha estimulat el turisme de proximitat dels ciutadans anglesos, i els retards en l’inici de les vacances a destinacions com Holanda o Bèlgica. A més, s’ha observat una absència notable de turistes russos, ucraïnesos i bielorussos, que tradicionalment visitaven la regió durant el mes de juliol.

La presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, Carme Ponsa, compara l’ocupació d’aquest juliol amb els nivells pre-pandèmia. Això es produeix després que l’efecte “boom” que va impactar especialment els càmpings hagi anat minvant.

Els visitants que han omplert la regió del Maresme fins ara provenen principalment de prop, com Barcelona i l’àrea metropolitana, així com d’altres punts de Catalunya i el sud de França. El sector ha ajustat la seva oferta per satisfer la demanda d’estades més breus, d’entre 3 i 4 dies, amb reserves que es realitzen amb escassa antelació.

Malgrat les dificultats comunes que la societat actual enfronta, com la inflació i la sequera, el sector turístic ha demostrat la seva capacitat d’adaptació. Aquest és el cas amb les campanyes d’estalvi d’aigua implementades per les allotjaments del Maresme, que han contribuït a elevar la consciència ambiental en aquest àmbit.