Un any després de la posada en funcionament dels serveis d’autoreparació mòbil Didaltruck i Reparatruck a Mataró, els resultats són prometedors. Amb l’objectiu de combatre l’emergència climàtica i promoure la prevenció de residus, la ciutat ha posat a disposició de la seva població aquestes dues iniciatives innovadores.

 

Des de l’1 de juliol del 2022, els residents de Mataró han tingut accés a la Reparatruck i la Didaltruck, vehicles especialment equipats amb professionals i eines per assessorar i orientar els ciutadans en la reparació i reutilització dels seus aparells elèctrics i electrònics, aparells TIC, bicicletes i tèxtil. Els serveis s’han desplegat de forma itinerant en diferents barris de la ciutat, alternant-se entre l’1 i el 7 de cada mes.

Aquests serveis han tingut una gran acollida, amb més de 180 persones que han participat activament en els 31 serveis de la Reparatruck i els 40 serveis de la Didaltruck realitzats fins ara. A més, més de 800 persones han estat sensibilitzades i informades sobre l’importància de la reparació i la reutilització.

En el cas de la Reparatruck, s’ha aconseguit recuperar un total de 236,5 kg d’aparells elèctrics i electrònics, aparells TIC i bicicletes, amb un impressionant índex de reparabilitat superior al 80%. D’altra banda, el servei de la Didaltruck ha contribuït a recuperar un total de 58,70 kg de tèxtil.

L’èxit d’aquestes iniciatives ha motivat Solidança i l’Ajuntament de Mataró a continuar amb els serveis de la Reparatruck i la Didaltruck fins al desembre del 2023. Per a reservar cita prèvia i participar en aquestes activitats, els ciutadans podran utilitzar el nou portal de prevenció de residus de Solidança, denominat “Cercle Zero”.

Aquest model de serveis d’autoreparació no només té l’objectiu de fomentar l’economia circular i la prevenció de residus, sinó també d’empoderar els ciutadans en aquesta lluita contra el canvi climàtic.

Cal destacar que aquestes accions s’emmarquen en l’actualització del Pla Local de Prevenció de Residus de Mataró, que ha estat possible gràcies a una subvenció de 38.795,98 € atorgada per l’Agència de Residus de Catalunya per a projectes de prevenció i reutilització de residus municipals. Aquest ajut ha cobert el 75% del pressupost total d’aquestes iniciatives, que ha ascendit a 51.727,94 €. Amb aquesta inversió, Mataró consolida el seu compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat, obrint camí cap a una ciutat més verda i conscient.