En una iniciativa innovadora, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments del Departament d’Interior ha posat en marxa un nou mapa interactiu perquè la ciutadania pugui fer seguiment en temps real de tots els incendis de vegetació en què estiguin treballant els Bombers de la Generalitat.

 

Aquesta nova eina, actualment en fase de proves, té com a objectiu principal analitzar les necessitats dels usuaris i incorporar les millores pertinents de cara al seu llançament oficial al setembre.

El mapa interactiu es troba disponible a la pàgina principal de l’apartat web de Bombers i ofereix informació detallada sobre cada incendi, incloent-hi la ubicació, els mitjans que s’hi estan desplegant i l’actualització en temps real, que es realitza cada 10 minuts. A més, es preveu que a partir de setembre, es puguin identificar les fases de cada incendi amb un color diferent en la icona corresponent (actiu, estabilitzat, controlat o extingit), i s’incorporarà un filtre de cerca per facilitar la recerca d’incendis segons la seva fase.

Aquesta iniciativa té com a objectiu conscienciar la societat sobre la realitat d’una emergència i millorar la informació disponible per a la ciutadania. La utilització d’aquesta eina permetrà que els ciutadans actuïn de manera més conscient i responsables davant d’una gran emergència, ja que disposaran d’informació actualitzada per prendre decisions adequades i evitar posicionar-se en zones de risc o amb incidents actius. Així, es busca reduir el potencial de danys i prevenir riscos innecessaris.

El mapa interactiu ha estat desenvolupat amb el suport de l’àrea de Tecnologies de la Informació i la Comunicació i el Servei de Difusió del Departament d’Interior. Es confia que aquesta eina s’convertirà en una font de referència en matèria d’informació sobre incendis forestals i contribuirà a millorar la coordinació i les tasques dels serveis d’emergències en aquest tipus d’incidents.

Per complementar aquesta eina, la pàgina web d’Interior específica d’incendis forestals (incendisforestals.gencat.cat), el web de Bombers i el perfil oficial del Cos a Twitter (@bomberscat) ofereixen informació addicional en cas d’emergència, com ara l’evolució d’un servei, pautes d’actuació i recomanacions de les autoritats. Amb aquest conjunt de recursos, la ciutadania disposarà d’una millor preparació per fer front a situacions de risc i emergències relacionades amb incendis de vegetació.