Des del 21 de juny fins al 30 de juliol, s’han registrat un total de 70 incendis forestals a la província de Barcelona en el marc del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) posat en marxa per la Diputació de Barcelona. Aquesta xifra és significativament inferior als 127 incendis declarats al mateix període l’any anterior.

 

Els incendis han afectat un total de 7,33 hectàrees, majoritàriament zones de matolls, en contrast amb les 2.065 hectàrees afectades el 2022, que van incloure una àrea substancial de 1.696 hectàrees al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, així com 1.439 hectàrees de superfície forestal arbrada.

L’objectiu del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals és reduir el nombre d’incendis agrícoles, periurbans i forestals, així com minimitzar-ne els efectes mitjançant la vigilància i accions de dissuasió al medi natural. Malgrat el descens del nombre d’incendis aquest any, les autoritats insisteixen en extremar les precaucions.

Durant els primers 40 dies del PVI, el personal ha informat directament un total de 32.396 persones que es trobaven en camins, pistes forestals i zones boscoses, així com urbanitzacions, masies i àrees d’esplai, amb l’objectiu de prevenir incendis forestals. A més, s’han realitzat 89 actuacions de dissuasió, incloent 31 per l’ús d’eines generadores de guspires, 21 per barbacoes que no compleixen la normativa, 9 per cremes o barbacoes en terreny forestal i 5 per cremes agrícoles.

En el mateix període, el personal del PVI també ha detectat 848 abocaments de residus, 527 inflamables, i han dut a terme 224 actuacions de recollida de deixalles.

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals 2023 té un àmbit territorial de més de 645.000 hectàrees agroforestals i compta amb la col·laboració de 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d’ADF del territori, el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya i altres administracions. Aquest pla estarà en vigor fins al 31 d’agost.

Una de les novetats d’aquest any ha estat la implementació d’un nou dispositiu a l’Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental, en col·laboració amb les ADF, amb l’objectiu de separar les funcions de vigilància i tasques informatives per reduir les possibilitats d’incendis forestals.

Cal destacar que el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona és un pas important per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 13 “Acció climàtica” i 15 “Vida terrestre”, proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides. Aquesta iniciativa és una part essencial de l’agenda global per a 2030, i demostra la implicació de la Diputació en el compliment i suport als governs locals per assolir aquests objectius.