El 14 de juliol de 2023, Francesc Alemany Martínez, alcalde de Palafolls, esdevé el nou president del Consell Comarcal del Maresme, convertint-se en el novè dirigent en els 35 anys d’història de la institució. Aquesta designació marca un moment històric, ja que és el primer palafollenc a ocupar aquest càrrec.

 

Amb una majoria absoluta en la primera votació, Alemany ha obtingut el suport de 17 vots favorables, 9 de JUNTS i 8 d’ERC. Aquestes dues formacions polítiques, que ja han governat el Consell Comarcal del Maresme durant el mandat 2019-2023, han arribat a un acord per a una presidència compartida durant els propers quatre anys. Rafa Navarro Álvarez, alcalde de Premià de Mar, prendrà el relleu d’Alemany el 2025 i ocuparà la vicepresidència de la institució en aquests dos primers anys.

En el seu discurs d’investidura, el nou president ha destacat la cohesió i la bona entesa entre ERC i JUNTS, afirmant que tot i ser dues formacions polítiques, treballaran conjuntament com un únic equip de govern, amb l’objectiu de millorar els serveis que l’administració comarcal ofereix a la ciutadania i als ajuntaments. Alemany ha promès més comunicació i transparència com a eix central del seu mandat.

El nou plenari del Consell Comarcal del Maresme està format per 8 formacions polítiques: PSC, JUNTS, ERC, PP, En Comú Guanyem, CUP, Ara Pacte Local i VOX. Durant el Ple de constitució, 7 d’aquestes formacions van presentar candidats a la presidència: PSC (Sílvia Garrido), ERC (Francesc Alemany), PP (Cristian Escribano), En Comú Guanyem (Sebastià Tejada), CUP (Enric Zaldo), Ara Pacte Local (Jofre Serret) i VOX (José Casado). Totes elles van felicitar Alemany com a candidat guanyador i van expressar la seva voluntat de fer una oposició constructiva per arribar a grans acords.

El Ple de constitució del nou mandat 2023-2027 va comptar amb una àmplia representació institucional, amb la presència destacada del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, així com del president sortint Damià del Clot i altres membres del govern. També van assistir les diputades Mònica Palacín, Judith Toronjo, Glòria Freixa, Elena Díaz i Mònica Lora; el diputat provincial Xesco Gomar; i els alcaldes i alcaldesses de Mataró (David Bote), Calella (Marc Buch), Canet de Mar (Pere Xirau), Sant Andreu de Llavaneres (Àlex Neira), Sant Cebrià de Vallalta (Albert Pla) i Teià (Gemma Rosell), així com representants dels diferents partits polítics de la comarca.