En vista a la proximitat de Les Santes, l’Ajuntament de Mataró ha presentat els plans i campanyes dissenyats per assegurar una celebració segura. La regidora de Seguretat, Núria Moreno, i la regidora d’Igualtat i Feminismes i adjunta de Cultura, Heidi Pérez, han informat sobre els dispositius previstos per afrontar amb seguretat la Festa.

 

L’objectiu principal és garantir que els esdeveniments de Les Santes es desenvolupin en un entorn agradable i segur per als ciutadans. Per això, la Comissió Tècnica de Seguretat de la festa major ha preparat un dispositiu integral en els àmbits de la seguretat ciutadana, l’autoprotecció i la prevenció de riscos.

Aquesta comissió, formada per membres de la Policia Local, Protecció Civil, Salut, Mobilitat, Espais Públics, Llicències i de la Direcció de Cultura, s’encarrega d’analitzar els riscos associats als diferents esdeveniments i de coordinar els dispositius de seguretat per assegurar la protecció de les persones i minimitzar els incidents o accidents que puguin succeir.

El dispositiu de seguretat ciutadana comptarà amb la col·laboració coordinada de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, que reforçaran la seva presència durant la festa major, especialment durant els torns de nit. L’objectiu és garantir la seguretat en els actes públics de Les Santes i prevenir l’incivisme i els delictes, especialment aquells que afecten la llibertat sexual.

Per a això, es destinarà una dotació especial de agents de la Policia Local per protegir els ciutadans durant la festa major, i els Mossos d’Esquadra també mobilitzaran unitats regionals de recursos operatius (ARRO) en les nits més concorregudes, com la Nit Boja.

Com a mesura innovadora, durant les nits del 25 i 27 de juliol, la Policia Local farà servir un dron d’última tecnologia per a la vigilància i el control de l’espai públic, amb l’objectiu de millorar la seguretat i donar una resposta més eficaç en cas d’incident.

Per garantir la seguretat i evitar situacions de risc, s’implementaran controls d’accés en diferents punts com el Desvetllament Bellugós, la Festa a la platja i el No n’hi ha prou. També s’establiran punts d’atenció liles a la plaça de Santa Anna, el Parc Central i el Passeig Marítim, amb l’objectiu de proporcionar informació i assistència en cas de necessitat, especialment en temes relacionats amb la violència de gènere i LGTBIfòbia.

A més de les mesures de seguretat, s’habilitarà un servei especial de Mataró Bus per facilitar el desplaçament dels ciutadans durant la nit del 27 de juliol, quan es realitza el castell de focs artificials al front marítim.

Cal destacar que les obres de millora i reurbanització al carrer de Sant Josep afecten el desenvolupament habitual dels actes de la festa i la seguretat dels assistents. Per aquest motiu, s’han reorganitzat els dispositius de seguretat i s’han establert restriccions de circulació de vianants durant les nits del 25 i 28 de juliol. També s’ha implementat un dispositiu especial de gestió del flux de persones per garantir la seguretat en aquesta zona.

Pel que fa als serveis de recollida de residus, hi haurà algunes afectacions durant els dies de major concentració d’actes. Es reforçarà la neteja viària al Centre i al front marítim, i s’informarà a través de cartells i l’aplicació Mataró Neta Connecta sobre les afectacions als serveis de recollida selectiva i comercial.