El Departament de Cultura i 15 equipaments culturals creen un grup de treball de caràcter permanent per actuar per la diversitat i la llibertat d’expressió. S’ha decidit treballar en l’elaboració d’un codi deontològic que reflecteixi els valors comuns per assegurar la llibertat creativa.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha mantingut avui una reunió amb els responsables dels grans equipaments culturals per abordar les amenaces que posen en perill el món cultural. Durant la trobada, s’han repassat els casos de censura ocorreguts a les Illes Balears i el País Valencià, i s’ha destacat que aquests episodis no es consideren casos aïllats, sinó com a amenaces que poden arribar a ser sistemàtiques. Amb aquesta idea en ment, el Departament ha proposat la creació d’un grup de treball permanent en col·laboració amb aquests equipaments, els quals establiran un diàleg amb la resta de centres culturals del país.
La segona reunió d’aquest grup de treball està prevista per al mes de setembre. Durant l’encontre d’avui, s’ha acordat iniciar la redacció d’un codi deontològic que reculli els valors compartits en favor de la llibertat d’expressió i creació.
La trobada, que ha tingut lloc a la seu del Departament, ha comptat amb la presència de destacats representants de diverses institucions culturals, com ara Pepe Serra del MNAC, Eduard Vicente del MACBA, Jusèp Boya del MAC, Jaume Perarnau del MNACTEC, Francesc Balada de l’Arxiu Nacional, Jordi Principal del Museu d’Història de Catalunya, Robert Brufau de L’Auditori, Eugènia Serra de la Biblioteca de Catalunya, Valentí Oviedo del Liceu, Carme Portaceli del TNC, Àngels Margarit del Mercat de les Flors, Juan Carlos Martel del Teatre Lliure, Joan Oller del Palau de la Música, Mariona Bruzzo de la Filmoteca de Catalunya i Enric Puig del Santa Mònica.
La consellera ha posat de manifest que “en aquests dies estem patint una censura molt visible, amb desprogramacions i suspensions de subscripcions, però el que potser veurem a curt termini és una censura més encoberta, ja que en molts casos simplement es deixarà de programar o realitzar activitats”.
Garriga ha afegit que durant la reunió s’ha constatat que “també correm el risc d’incórrer en situacions d’autocensura, i això és el que volem combatre”. A més, ha subratllat la importància de la visibilitat i l’empoderament de tots els equipaments, i s’ha acordat que Catalunya sigui un refugi cultural.