Mataró celebra una trobada amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans. En aquest esdeveniment, han participat diversos agents que treballen en aquest àmbit a la ciutat. Una de les conclusions destacades és la necessitat de continuar treballant en xarxa per prevenir i detectar aquests casos, que sovint passen desapercebuts i són invisibles.

 

La jornada va ser inaugurada per la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, i va incloure lectures dramatitzades a càrrec d’actors i actrius del Grup de Teatre dels Tallers de Lectura de la Comissió de Cultura del Consell Municipal de la Gent Gran. Aquests textos són el resultat de la campanya de sensibilització “Tracta’m bé”, promoguda pels Serveis Socials del Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona, pioners en abordar aquesta problemàtica.

A través dels relats dramatitzats, s’han posat de manifest diferents formes d’abús i maltractament cap a les persones grans, com l’abús sexual, l’econòmic, el psicològic, la negligència i l’abandonament, que tenen conseqüències greus per a la salut física i mental.

En el debat de la jornada hi han participat professionals de salut de les Àrees Bàsiques de Salut, membres de la comunitat, tècnics de Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró, cossos de seguretat com la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, personal de residències privades, responsables del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC). Tots aquests agents, juntament amb altres que no van poder assistir, formen part de la Comissió per a l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractaments a les persones grans, que compta amb la participació d’aquests serveis i administracions per abordar aquesta problemàtica de manera conjunta.

Des de l’any 2021, Mataró disposa de la Guia Local per afrontar els maltractaments a les persones grans, un document tècnic elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona i EIMA (Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans). Aquest document recull els circuits d’intervenció relacionats amb l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractament cap a les persones grans i s’utilitza per tots els serveis relacionats amb l’atenció a les persones grans.

Les dades disponibles sobre la incidència dels maltractaments cap a les persones grans encara són escasses a causa de la manca d’estudis sobre aquest fenomen. A Mataró, l’any 2020 es van detectar 20 casos de maltractament a persones grans. L’any 2021, coincidint amb la difusió i implementació de la Guia Local, es van detectar 72 casos de maltractament en l’àmbit domiciliari. Durant el 2022, s’han identificat 50 situacions de maltractament cap a persones majors de 65 anys. Aquesta disminució posa de manifest les dificultats de detecció i la invisibilitat d’aquest fenomen.

El maltractament cap a les persones grans és una forma de violència molt oculta i desconeguda. Segons la definició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és una violació dels drets humans i un problema social i de salut.

L’edatisme, que és la discriminació basada en l’edat, juntament amb els mites i els estereotips negatius sobre la vellesa i l’envelliment, són la base del maltractament cap a les persones grans. Reconèixer i defensar els drets de les persones grans, com el dret a viure de manera independent, el dret a desenvolupar les seves capacitats i oportunitats, el dret a rebre assistència sanitària i serveis socials, el dret a participar plenament en la societat, el dret a prendre decisions i viure amb dignitat, lliures de l’explotació i el maltractament físic i/o psicològic, són fonamentals per prevenir els maltractaments cap a les persones grans. Amb els actuals canvis demogràfics, es preveu que la població de més de 65 anys representi el 25,7% de la població en pocs anys