L’Ajuntament de Mataró ha reduït el seu consum d’aigua en un 58,5% durant el mes de juny, en comparació amb el mateix mes de l’any passat.

 

El consum d’aigua que fa l’Ajuntament ha passat de 32.318 m3 a 13.407 m3. Aquestes xifres són el resultat de les mesures d’estalvi implementades a causa de la situació excepcional de sequera. Les mesures inclouen restriccions en l’ús de l’aigua per al reg de jardins i neteja de carrers. Tanmateix, els serveis de neteja viària amb aigua continuen realitzant-se quan és necessari per mantenir la salubritat de l’espai públic. S’han tancat les fonts ornamentals i les dutxes de la platja per estalviar aigua.

Cal assenyalar que el consum de l’Ajuntament representa només un petit percentatge (2,58%) del consum total de la ciutat, que és de 520.087 m3 al mes de juny. Per aquest motiu, l’Ajuntament fa una crida a la ciutadania perquè continuï aplicant les mesures d’estalvi establertes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme responsable de prendre decisions en situacions de sequera a Catalunya.

Es recorda als ciutadans que el reg està limitat a la supervivència dels arbres i plantes mitjançant tècniques d’estalvi com el reg per degoteig o l’ús de regadores, en horari de 20 h a 8 h. També s’indica que no està permès omplir piscines privades ni netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o altres superfícies amb aigua potable, ja sigui a nivell públic o privat. Es recomana consultar el lloc web d’Aigües de Mataró per obtenir informació detallada sobre les restriccions i consells per estalviar aigua a casa.

Cal fer un ús responsable de les fonts, especialment les situades al passeig marítim. S’insta la ciutadania a destinar-les exclusivament per beure i hidratar-se, i no utilitzar-les per netejar el cos en substitució de les dutxes.

Cal destacar que Mataró va aprovar el seu Pla d’Emergència en Situació de Sequera l’any 2022. Aquest pla serveix com a guia per prendre decisions a nivell municipal, en compliment de les normatives del Pla Hidrològic Nacional i el Pla Especial d’Actuació en Situacions d’Alerta i Sequera elaborat per l’ACA a Catalunya.

En resposta a aquest pla, Aigües de Mataró ha augmentat el volum d’aigua provinent de les seves pròpies fonts (pous) que s’incorpora a la xarxa de distribució. Des de l’inici de l’estat d’alerta per sequera a finals del 2022, s’han afegit 1.027.223 m3 d’aigua provinent dels pous municipals. A partir de principis d’aquest any, el 25,6% de l’aigua consumida a Mataró és provinent de fonts pròpies.