L’Arquebisbe Primat i Metropolità de Tarragona, l’Excm. i Rvdm. Sr. Joan Planellas i Barnosell, ha confirmat la seva assistència a Mataró el proper 27 de juliol per presidir la celebració eucarística de comunió i acció de gràcies en honor a Juliana i Semproniana, coneguda popularment com la “Missa de les Santes”.

 

A més de l’Arquebisbe de Tarragona, l’Excm. i Rvdm. Sr. Joan Planellas, a presidir la celebracií del 175è aniversari, com és costum cada any, s’ha convidat a tots els clergues de les comunitats parroquials de l’Arxiprestat de Mataró a concelebrar l’eucaristia.

Enguany, es compleixen 175 anys des que el prevere mataroní Manuel Blanch (1827-1883) va compondre la seva “Missa de Glòria”, que va ser estrenada precisament el 27 de juliol del 1848, sota la direcció del mateix Manuel Blanch, que la va dirigir fins a la seva mort.

La direcció de la Missa d’aquest any ha estat confiada, igual que l’any anterior, a Clàudia Dubé Oranias, qui es converteix en la primera dona entre els 14 directors que ha tingut la Missa de les Santes fins ara.

 

L’estampa del 175è aniversari

Aquest any, que es compleixen 175 anys de la composició i de l’estrena de la Missa, l’estampa ha estat encarregada a Anna Boj, priora del monestir de carmelites descalces de Mataró. La idea bàsica, diu Boj, era l’alegria de la festa, la joia pel 175è aniversari de la Missa de les Santes, una obra que lloa «l’Amor més gran» des de fa tants anys. I aquesta lloança és musical, com queda emfasitzat pels diferents símbols musicals, pentagrama inclòs, que són presents en la imatge. Les Santes, contentes, s’uneixen al cant del poble.

L’artista ha fet servir diferents tècniques: la base és l’aquarel·la, però també hi ha cera i retolador. La varietat de textures ajuden a destacar el color i a donar relleu a les figures. És amb aquesta diversitat que s’aconsegueix un conjunt harmoniós, ja que “les tècniques són mitjans per comunicar el missatge”, constata l’artista.