En cas d’onades de calor, Mataró posarà a disposició de la ciutadania més vulnerable quatre refugis climàtics durant aquest estiu.

 

Els refugis climàtics són equipaments municipals que funcionaran com a espais climatitzats per protegir-se de les temperatures elevades. A més de l’horari habitual, aquests espais estaran oberts de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores en cas d’alarma per calor intensa. Els quatre equipaments designats són la Biblioteca Antoni Comas (carrer d’Enric Prat de la Riba, 110), la Biblioteca Pompeu Fabra (plaça d’Occitània, s/n), el Centre Cívic Espai Gatassa (carrer de Josep Montserrat i Quadrada, 1) i el Casal de la Gent Gran del Parc (avinguda del Corregiment, 28).

L’habilitació d’aquests espais forma part del Pla per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS), que està inclòs al Document Únic de Protecció Civil de Mataró (DUPROCIM). Aquest pla, el POCS, s’activa en fase d’alerta quan es rep un avís meteorològic de calor intensa que superi els 33,7 ºC. L’objectiu és minimitzar els impactes negatius que les temperatures molt altes poden tenir sobre la població, especialment en grups considerats de major risc com són els infants i les persones grans.

A Mataró, l’aplicació del POCS requereix la coordinació entre els serveis municipals de Protecció Civil i Salut, Benestar Social, Atenció a la Ciutadania, Policia Local, Igualtat, Participació Ciutadana, Comunicació i les direccions de Cultura, Esports i Recursos Humans de l’Ajuntament. També s’inclou la col·laboració del Consorci Sanitari del Maresme, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró, tant en l’atenció hospitalària com en l’atenció primària i sociosanitària.

Els refugis climàtics són espais que proporcionen comoditat tèrmica a la població, permetent-los realitzar altres activitats. Es destinen especialment a les persones vulnerables als efectes de la calor i del fred, com ara nadons, persones majors de 75 anys, malalts crònics, persones amb recursos limitats o sense sostre, entre d’altres. Aquests espais han de ser accessibles, oferir zones de descans amb cadires o bancs, ser segurs i proporcionar accés aigua potable. Es recomana mantenir una temperatura d’uns 27 ºC a l’estiu i de 19 ºC a l’hivern a l’interior d’aquests espais.

Cal tenir present que aquests refugis no estan destinats a persones que necessiten atenció mèdica, ja que hauran de dirigir-se al centre de salut pertinent. A més, els parcs i les zones verdes també poden formar part d’aquesta xarxa de refugis climàtics.

Entre les recomanacions principals per afrontar les onades de calor, es destaca la importància de beure aigua de manera freqüent, sense esperar a tenir sensació de set, consumir àpats lleugers amb fruites i verdures, evitar l’exposició directa al sol durant les hores centrals del dia, buscar llocs amb aire condicionat i reduir l’activitat física en els moments de més calor. També es recomana refrescar-se i prendre dutxes amb regularitat.