La Fundació el Maresme ha inaugurat un nou edifici de 5 plantes al barri de Cerdanyola de Mataró, marcat per l’acollida de dos serveis essencials: el centre ocupacional Poble Sec i les llars residència Alarona i Iluro.

Aquesta fita, que ha suposat una inversió total de 3 milions d’euros, és un pas significatiu per a la comunitat, ja que respon a les necessitats de les persones que formen part de la Fundació el Maresme.

La construcció d’aquest nou edifici ha estat possible gràcies al suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, a través dels fons europeus “NextGenerationEU”, amb un 21,6% de la inversió total. A més, la Fundació la Caixa ha contribuït amb 130.000€, i un llegat solidari de 400.000€ de la mataronina Maria Rosa Delás ha estat clau per a l’avanç del projecte. Els 1,8 milions d’euros restants provenen de recursos propis i altres suports financers.

La Fundació el Maresme ha organitzat un acte inaugural col·lectiu, amb la participació activa de les persones ateses en aquests dos serveis. S’han realitzat visites guiades per a famílies, entitats de l’entorn i altres persones ateses i treballadores, amb l’objectiu de donar l’oportunitat de conèixer de prop les noves instal·lacions i comprendre el valor que aquest nou projecte aporta a les persones i al seu entorn. Aquesta iniciativa demostra el compromís de la Fundació el Maresme amb la inclusió comunitària, l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.

Aquesta nova construcció és un exemple de compromís amb la inclusió i l’accessibilitat, ja que tots els serveis ofereixen un entorn segur, acollidor i accessible per a la vida quotidiana de les persones ateses. S’ha prestat especial atenció a les necessitats diverses de les persones amb discapacitat intel·lectual per garantir la seva plena integració i benestar.

Malgrat aquest avenç, la Fundació el Maresme ha assenyalat que encara hi ha una manca d’infraestructures residencials per atendre totes les persones en llista d’espera. Durant la inauguració, s’ha plantejat la reflexió sobre la responsabilitat de les administracions en proporcionar aquestes infraestructures, perquè les entitats socials puguin centrar-se en l’acompanyament i la gestió dels serveis. Malgrat aquesta situació, la Fundació el Maresme continuïa treballant intensament per respondre a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a la comarca del Maresme.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència

de diferents autoritats, com el 2n tinent d’alcalde de Mataró, el Sr. Sergi Morales, i el conseller de drets socials de la Generalitat de Catalunya, l’Honorable Sr. Carles Campuzano, qui també ha signat el Llibre d’Honor de la Fundació el Maresme.

Els centres ocupacionals de la Fundació el Maresme són una alternativa important per a les persones que han finalitzat l’etapa escolar i no poden incorporar-se al mercat laboral. Aquests centres ofereixen itineraris personalitzats en funció dels interessos i motivacions de les persones ateses, buscant sempre la millora de la seva qualitat de vida. A més, les llars residència substitueixen el propi llar per a aquelles persones amb discapacitat intel·lectual que no poden viure a casa seva per diversos motius. Aquestes llars ofereixen un entorn segur i acollidor per a la vida diària.

El Servei de Respir de la Fundació el Maresme és un programa de suport a les famílies en règim residencial per a les persones amb discapacitat intel·lectual ateses per l’entitat. Aquest servei té com a objectiu millorar la qualitat de vida de tots els membres de la família, proporcionant temps de descans i oferint suport en situacions urgents imprevistes.