El Departament de Salut ha posat a disposició de la ciutadania l’eina web “Decisions Compartides en Endometriosi”, amb l’objectiu de facilitar informació clara, pràctica i rigorosa sobre aquesta malaltia crònica que afecta a aproximadament 1 de cada 10 dones en edat reproductiva.

Mitjançant aquesta plataforma, es promou un canvi en el model d’atenció sanitària, fent partíceps tant els professionals de la salut com els pacients en el procés de presa de decisions compartides.

L’endometriosi es caracteritza per la implantació i creixement de teixit endometrial fora de l’úter, la qual cosa pot provocar diversos símptomes com dolor pelvià crònic, dolor menstrual intens, malestar durant les relacions sexuals o infertilitat, entre altres. Això pot tenir un impacte important tant a nivell físic com psicològic i socioeconòmic per a les persones que la pateixen.

Així, la plataforma web “Decisions Compartides en Endometriosi” ofereix continguts informatius sobre les diferents opcions de tractament disponibles, els avantatges i inconvenients de cada una d’elles, així com els aspectes a tenir en compte abans de prendre una decisió informada en col·laboració amb el professional de la salut.

És destacable que aquesta eina web ha estat desenvolupada per un equip de professionals de ginecologia de diversos hospitals, com ara l’Hospital Clínic, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’ASSIR Muntanya de Barcelona – La Mina. A més, s’ha tingut en compte la participació de persones que viuen amb l’endometriosi, les quals han compartit les seves experiències en el procés de revisió del contingut, així com la supervisió del contingut per part de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia.

Aquesta iniciativa forma part de l’estratègia del Pla de Salut 2021-2025 del Departament de Salut, que busca fomentar la participació activa de les persones en les polítiques públiques de salut per garantir els seus drets a rebre una informació completa, adequada i comprensible sobre la seva salut, els tractaments disponibles i els riscos associats. Això permet promoure la coparticipació en la presa de decisions relacionades amb la seva salut i benestar.