Els adolescents del barri de Cerdanyola de Mataró han participat recentment en el programa “Salto del Eje”, impulsat per l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, la Diputació de Barcelona i Federación Pantalla.

Aquesta iniciativa, promoguda per l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil i el Ministeri de Cultura i Esports, en col·laboració amb Federación Pantalla, s’emmarca dins del projecte transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social” de la Diputació de Barcelona, que busca abordar les desigualtats socioeconòmiques i fomentar la convivència inclusiva, la participació i la cohesió social als barris amb situacions de vulnerabilitat social i urbana.

A través del programa “Salto del Eje”, que compta amb la col·laboració de setze ajuntaments de la província, els adolescents reben formació per a la creació i producció de curtmetratges documentals amb el suport de professionals del cinema. L’actor Armando Buika i el director Santiago Zannou han realitzat un taller a l’Espai Gatassa, on han compartit la seva visió del cinema amb els participants, donant-los llibertat creativa perquè puguin elaborar els seus propis curtmetratges que seran projectats al Festival Inclús a finals d’any.

“Salto del Eje” és un programa amb àmbit nacional que ja s’ha implementat amb èxit en dos municipis, Camp de Gibraltar i Guipúscoa, permetent als joves accedir a la creació cinematogràfica. A través del llenguatge audiovisual, els estudiants aporten la seva perspectiva com a subjectes creatius durant tot el procés de creació del curtmetratge.

Aquest projecte reconeix la cultura com a factor transformador que millora la cohesió social i promou el talent dels joves, facilitant l’aprenentatge i el desenvolupament de noves habilitats que també contribueixen al seu benestar emocional.

En aquest sentit, “Salto del Eje” ha iniciat col·laboracions amb RTVE per a la difusió i distribució dels curtmetratges, així com amb el Festival de Cinema de Sant Sebastià per a la projecció dels curts en el marc de la seva programació. Aquesta iniciativa forma part de l’Aliança País Pobresa Infantil Zero, impulsada per l’Alt Comissionat.

Amb la seva arribada a Mataró, “Salto del Eje” s’ha posat en marxa en cinc ciutats de la província de Barcelona fins ara

.