La Festa Major de Les Santes 2023, incorporarà una destacada oferta musical local.

Les novetats d’enguany inclouen una major participació i millores en l’accessibilitat. En quant als escenaris, la festa se centrarà en els Jardins de l’Escorxador.

La regidora adjunta de Cultura, Heidi Pérez, ha presentat avui, 27 de juny, el programa de La Festa Major de Les Santes 2023. En la roda de premsa també ha estat present la regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo, per parlar de les millores en l’accessibilitat amb l’objectiu de fer de Les Santes una festa més inclusiva.

Accessibilitat

En el context de les jornades de reflexió sobre Les Santes, l’administració s’ha compromès a treballar per aconseguir una festa inclusiva i accessible.

Es posarà èmfasi en l’accessibilitat sensorial per a aquelles persones amb trastorns del neurodesenvolupament com ara TEA, Asperger i TDAH, així com en l’accessibilitat física per a persones amb mobilitat reduïda.

Amb la col·laboració de les colles institucionals, s’està afrontant aquest gran repte amb la creació de zones reservades per a persones amb mobilitat reduïda, espais tranquils amb menys soroll i explicacions prèvies dels esdeveniments. A més, s’han habilitat els anomenats “espais de calma” per permetre el retorn a la normalitat.

Aquestes mesures s’aplicaran en esdeveniments com la Crida de Festa Major, l’Anada a Ofici i Desfilada, l’Anada a la Residència, la Postal de Gegants i l’Anem a Tancar, i es preveu ampliar-les en futures edicions.

L’ampliació de la participació s’ha promogut mitjançant la possibilitat que totes les entitats de la ciutat puguin optar, mitjançant un concurs regulat, per involucrar-se activament en l’organització i logística de la festa, com ara la gestió de les barres de les activitats culturals.

A més, s’ha afegit la participació de les colles de diables de la ciutat en l’Escapada Negra Nit i el Correguspira com a convidades. També s’ha mantingut la implicació del comerç local en la venda de les samarretes de Les Santes i la tradicional exhibició de focs artificials el dia 27.

El 27 de juliol, es durà a terme la celebració tradicional de les Santes, que inclou les Matinades, l’Anada a Ofici, la Desfilada i la Passada, així com el Castell de focs artificials des de diversos punts de la ciutat.

El dia 28, tindrà lloc la recepció oficial de les Julianes i Sempronianes i l’Anada a la Residència. La Postal de Gegants comptarà amb la participació dels Gegants de Manacor i el Ball de Dracs amb els Dracs de la Bisbal de l’Empordà.

El dia 29, es realitzarà el Vermut de bastons i l’Enfigura’t, seguit de l’acte de clausura, Anem a tancar.

Pel que fa a la programació musical, hi haurà una gran varietat d’estils i es comptarà amb uns quaranta grups musicals de Mataró i altres llocs del país. El front marítim serà un dels punts importants dels concerts, amb l’Escenari Espigó a la platja del Varador. També hi haurà concerts al Parc Central vell i als Jardins de l’Escorxador. Destaquen actuacions com les havaneres dels grups Boira i Mar Endins, l’Orquestra de Mataró, la Big Band jazz del Maresme, l’Agrupació Musical del Maresme amb els Barcelona Gospel Messengers i altres.

La programació inclourà també activitats per a les famílies al Nou Parc Central, amb espectacles de teatre, circ, música i dansa, així com espais de jocs i activitats artístiques. Hi haurà també projeccions de documentals relacionats amb les festes majors i exposicions a La Presó.

Aquest és un resum de la programació de la Festa Major de Les Santes 2023, que incorporarà esdeveniments tradicionals, concerts musicals i activitats familiars, entre altres propostes per a tots els públics.