El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), juntament amb la Fundació El Maresme i la Fundació Furega, han dut a terme un programa innovador per millorar l’estat nutricional i d’hidratació dels alumnes de l’escola d’educació especial l’Arboç.
Aquest programa s’ha desenvolupat entre els anys 2019 i 2023, durant els quals s’ha realitzat una avaluació de la deglució, la nutrició i la higiene oral, una intervenció formativa per al personal docent i les famílies, i una adaptació de les dietes per garantir una ingesta nutricional segura i equilibrada.
Aquest projecte exemplifica la col·laboració entre el sector sanitari i l’equip d’una escola d’educació especial, com és l’escola l’Arboç. El resultat és una millora en la qualitat de vida dels alumnes, un model que pot ser replicat en altres centres per a persones amb afectacions neurològiques.
El projecte de l’Arboç va començar amb un estudi d’avaluació en el qual van participar un total de 33 alumnes, que va revelar la presència de disfàgia (dificultat greu per empassar) i la majoria d’ells patien malnutrició i no s’hidrataven adequadament a causa de la complexitat de gestionar aquest trastorn.
“El 100% dels alumnes presentava importants dificultats en l’ingesta d’aliments sòlids a causa de les seves greus lesions neurològiques i els seus retards en el desenvolupament psicomotor, la qual cosa fa difícil succionar, mastegar o deglutir. Això pot portar a l’asfíxia si no segueixen una dieta adaptada i dificulta una nutrició adequada”, afirma Pere Clavé, especialista mundial en disfàgia i director de recerca del CSdM.
Per millorar aquesta situació clínica, es va dissenyar un pla d’intervenció per proporcionar dietes de textura modificada i líquids amb diferents viscositats adaptats a les necessitats dels alumnes. Actualment, el 93% dels alumnes de l’escola l’Arboç compleixen diàriament la dieta de textura modificada i han duplicat la seva ingesta d’aigua durant el temps que passen al centre educatiu.
L’equip multidisciplinari està format per professionals de l’àmbit educatiu i sanitari de l’escola, juntament amb l’equip de Motilitat Digestiva del CSdM, la Fundació FUREGA, Nestlé Health Science i SERHS Food. A més, aquesta intervenció està vinculada al projecte europeu PECT Mataró-Maresme: Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores i al Programa PASCE (Evolució del programa d’atenció a l’alumnat amb necessitats especials de salut als centres educatius), Conveni ASPACE i FEPPCCAT vinculat al projecte.
Els excel·lents resultats d’aquest projecte han portat a la signatura d’un acord amb la CONFEDERACIÓN ASPACE, una organització integrada per 85 entitats dedicades a les persones amb paràlisi cerebral, i amb la FEPCCAT (Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya, constituïda per 14 entitats), per dur a terme activitats de formació i recerca relacionades amb el projecte.
Segons Rafael Lledó, gerent del CSdM, “estem molt orgullosos d’aquest acord, que és fruit del nostre compromís per traslladar la nostra recerca a projectes en benefici dels col·lectius del Maresme. En aquest cas, per millorar el maneig de la disfàgia que pateix la majoria dels alumnes de l’escola. Estem molt satisfets que aquesta iniciativa, que va sorgir de la nostra política de responsabilitat social corporativa, s’estengui a tot el país i formin part dels programes del Catsalut per atendre els alumnes amb necessitats especials de salut”.
Albert Vidal, director gerent de la Fundació El Maresme, destaca que “comptar amb experts i referents mundials en disfàgia i en l’atenció a les persones amb paràlisi cerebral i grans necessitats de suport garanteix l’èxit d’aquesta intervenció. Ens satisfà que la ciència posi l’atenció en aquest col·lectiu, que malgrat ser minoritari, mereix una qualitat nutricional com qualsevol altra persona. Creiem que aquest acord entre serveis amb diferents àmbits d’expertesa és un pas endavant en l’atenció que podem oferir als nostres alumnes”.
Per Manuela Muro, presidenta de la CONFEDERACIÓN ASPACE, és molt important “treballar de la mà d’un grup de professionals experts en la deglució des de la perspectiva de les persones amb grans necessitats de suport. L’Hospital de Mataró ens brindarà un important suport per al desenvolupament de l’estudi de les persones amb paràlisi cerebral i problemes d’alimentació, oferint solucions per a la hidratació”.
Mercè Batlle, presidenta de la FEPCCAT, considera que un acord com aquest “marca el camí a seguir en quant a la importància que les entitats de diferents àmbits uneixin esforços i recursos per millorar la sensibilització, la formació i la investigació en l’àmbit de l’alimentació de les persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat. La inclusió de la sensibilització de la societat com un objectiu addicional demostra una visió més àmplia i compromesa amb la causa, la qual cosa sens dubte pot tenir un impacte més gran en la societat en general”.