Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han arribat a un acord per formar un govern fort i representatiu per al Consell Comarcal del Maresme.

Segons l’acord, la presidència serà compartida entre les dues formacions, amb ERC al capdavant durant els dos primers anys i Junts els següents.

El president de Junts per Catalunya al Maresme, Carles Bosch, i el de Esquerra Republicana al Maresme, Josep Pena, han presentat aquest divendres al migdia davant dels mitjans l’Acord de Govern per al Consell Comarcal del Maresme 2023-2027.

Durant l’acte, que ha tingut lloc al Col·legi d’Arquitectura tècnica de Mataró, Carles Bosch ha assenyalat que “la situació actual del país, i els esdeveniments que van tenir lloc a Barcelona el passat cap de setmana, han facilitat molt l’acord”. El president de Junts al Maresme ha explicat que l’acord s’ha aconseguit ràpidament, durant aquesta mateixa setmana, després de la primera trobada el dilluns. “Dilluns ens vam trobar per primera vegada, dimarts ja vam signar l’acord, avui el presentem”.

El president d’ERC, Josep Pena, ha explicat que l’acord és “sòlid”, ja que té cohesió “internament i externament”. Els òrgans directius de tots dos partits han aprovat per unanimitat aquest acord, que “respon al clam de la ciutadania perquè els partits independentistes prioritzen els acords entre ells en les institucions on governen”.

Entre els punts programàtics de l’acord es troben la transició climàtica, el pacte per a la mobilitat i qüestions com l’habitatge, que són importants per a la comarca. Al Maresme, 25 dels 30 municipis tindran els preus del lloguer regulats, tal com va anunciar el Govern ahir dijous.

Pel que fa a la defensa democràtica, aquest acord hi respon actuant com a mur de contenció contra la presència de l’extrema dreta que, després de les eleccions municipals, ha aconseguit una petita representació. En aquest sentit, “la seva presència serà institucional, però insignificant”, ha assenyalat Pena. El president de Junts ha recordat que això ja va passar el 2011 amb Plataforma per Catalunya: “en aquell moment no vam arribar a cap acord amb ells, tampoc ho farem ara”.

L’acord contempla una presidència compartida entre les dues formacions, els dos primers anys per a ERC i els dos següents per a Junts. Pel que fa a Esquerra Republicana, el president serà anunciat properament, mentre que per part de Junts, l’actual alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro, serà el president.

La constitució del Consell Comarcal, si no hi ha impugnacions, tindrà lloc el 10 de juliol.