El Museu de Mataró acollirà l’exposició “Fashion Art. 20è Aniversari” a la sala Can Marfà Gènere de Punt, la qual commemora les dues dècades del projecte Fashion Art.

Aquest projecte, que ha assolit reconeixement internacional, uneix l’art, la moda, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’acció social. La mostra presentada en col·laboració amb el Fashion Art Institute, explica la filosofia i la importància d’aquest projecte i destaca el treball del dissenyador de moda Manuel Fernández.

El projecte Fashion Art va néixer l’any 1998 després que Manuel Fernández, després d’un desfile al Círculo de Bellas Artes de Madrid, demanés a l’artista Juanjo Castillo que pintés l’últim vestit de núvia per aconseguir una transformació sorprenent. A partir d’aquell moment, Fernández va reunir 50 reconeguts artistes plàstics perquè intervenien en els seus dissenys. L’exposició d’aquests 50 vestits va ser un gran èxit, amb sis mesos d’exposició i 300.000 visitants al Museu Nacional de Bellas Artes de Buenos Aires l’any 2003.

Durant els últims 20 anys, Fashion Art ha realitzat més de trenta exposicions en museus de tot el món, amb més de tres milions de visitants. Destaquen l’exposició FashionArt EU al Parlament Europeu, amb 400.000 visitants, i l’última mostra al Bahia Palace de Marràqueix, amb 350.000 visitants.

La filosofia que guia el projecte Fashion Art és la interacció entre l’art i la moda, convertint els vestits en escenaris i materials per al treball dels artistes.

Per a l’exposició “Fashion Art. 20è Aniversari” a Mataró, Manuel Fernández ha seleccionat 29 vestits de la seva col·lecció, en els quals 28 artistes nacionals i internacionals han col·laborat en la seva creació. El 29è vestit, totalment blanc, és una invitació a una artista de Mataró perquè realitzi la seva pròpia creació. Aquest vestit de núvia fa referència al primer vestit pintat, que va marcar l’inici del projecte fa 20 anys.

L’artista seleccionada per a aquesta col·laboració a Mataró és la ceramista Mia Llauder, que treballarà en un petit espai d’atelier d’artista a Can Marfà.

Durant els dissabtes 1, 15 i 22 de juliol, el públic podrà presenciar en directe el procés de co-creació del vestit de núvia.

L’exposició també inclou el treball de destacats artistes com Anuca Aisa, Grimanesa Amorós, Chillida Belzunce, Rafael Canogar, Guillermo Cárdenas, Juanjo Castillo, José Manuel Ciria, Pilar Copete, Pepe Dámaso, Ana Isabel Díez, Facundo Fierro, Mar García Ranero, Luis Gordillo, Agustín Ibarrola, Anna Jonsson, Abraham La Calle, Jaume De Laiguana, Mia Llauder, Ouka Leele, Irene López de León, Pedro Paricio, Jorge Perugorria, Ro.Ro, Matías Sánchez, Rolo De Sedas, Cacheila Soto, Eduardo Úrculo, Marta Vega i Lucy Yegros.

El Museu de Mataró ha preparat activitats familiars, tallers i una jornada de reflexió i debat sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la moda. El dissabte 17 de juny, a les 12 hores, Manuel Fernández guiarà una visita a l’exposició per explicar personalment la filosofia darrere del projecte Fashion Art i la selecció de vestits que es presenta a Mataró.

Manuel Fernández López és un reconegut dissenyador de moda que ha treballat en aquest àmbit durant més de 40 anys. Ha desfilat a les passarel·les més importants d’Espanya i ha rebut diversos premis i reconeixements al llarg de la seva carrera. El seu treball més innovador ha estat el projecte Fashion Art i la creació del Fashion Art Institute.

El Fashion Art Institute té com a missió connectar les disciplines artístiques, promoure treballs conjunts i utilitzar l’art i la moda com a eina per a la integració cultural, social i educativa. Durant els últims 20 anys, s’ha centrat en l’educació inclusiva, la reutilització de materials i teles per a dissenys sostenibles, i la participació de col·lectius vulnerables en els seus projectes, mostrant alternatives de consum en el món de la moda.