A Catalunya, durant els mesos de febrer a abril d'aquest any, un total de 24.335 individus han començat un tractament amb medicació per deixar de fumar.

El tabaquisme continua sent el principal factor de risc de malalties com les cardiovasculars, el càncer i les respiratòries. A Catalunya, prop de 10.000 persones moren cada any a causa de malalties relacionades amb el tabac o l’exposició al fum passiu. Per això, la prevenció i el control del tabaquisme són prioritats en les polítiques de salut pública del Departament de Salut.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya del 2022, encara hi ha un 24,1% de la població de 15 anys i més que fuma (28,8% homes i 19,6% dones), i un 6,9% està exposat al fum del tabac a casa (6,7% homes no fumadors i 7,1% dones no fumadores). A més, el consum de tabac és més alt entre els menors de 65 anys i les persones amb estudis secundaris. Tot i que la prevalença del tabaquisme ha disminuït en els últims anys, hi ha al voltant de 1,5 milions de persones fumadores a Catalunya.

Pel que fa a les cigarretes electròniques, encara que el consum és baix en la població general, hi ha una preocupació pel seu ús en l’adolescència. El 1,1% de la població de 15 anys i més les utilitza (1,4% homes i 0,8% dones), i un 11,8% les ha utilitzat regularment o en el passat (13,5% homes i 10,2% dones). Els joves de 14 a 44 anys són els que més les fan servir, i el 69,2% dels usuaris de cigarretes electròniques opten per les que contenen nicotina.

Per prevenir i tractar el tabaquisme, hi ha dues xarxes de professionals de la salut finançades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya: la Xarxa d’Atenció Primària sense Fum i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. L’any passat, el 61,2% de les persones fumadores van rebre consell o ajuda per deixar de fumar. També hi ha suport per a la cessació tabàquica en oficines de farmàcia, el servei telefònic 061 Salut Respon i alguns centres especialitzats en drogodependències.

Per facilitar el tractament farmacològic per deixar de fumar, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ofereix gratuïtament els medicaments a persones amb necessitats especials, com trastorns mentals, malalties cròniques i dones embarassades. Des de febrer de 2023, s’ha incorporat un nou tractament farmacològic, la citisina, a la cartera de prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut.

Les vendes de cigarretes a Catalunya han augmentat després d’un descens l’any 2020 a causa