El Departament de Salut ha incorporat 90 fisioterapeutes als centres d’atenció primària de la Regió Sanitària Metropolitana Nord per donar resposta a una de les patologies més freqüents del sistema de salut, com són les afeccions osteoarticulars, incloent-hi les lumbàlgies.

Aquest nou grup de professionals té com a objectiu principal fomentar i millorar l’autonomia dels pacients, així com prevenir malalties musculoesquelètiques i reduir la dependència de medicaments. Es focalitzen especialment en l’atenció comunitària i en les afeccions de alta prevalença i baixa complexitat, com ara el dolor de columna (lumbàlgia i cervicalgia), el dolor crònic de genoll o maluc, el dolor d’espatlla i els pacients amb risc de fragilitat.

Pel que fa a la distribució dels 90 fisioterapeutes a la Regió Metropolitana Nord de Barcelona, 36 s’han incorporat als equips del Barcelonès Nord i Maresme, 35 al Vallès Occidental i 19 al Vallès Oriental. En els municipis més grans, la distribució és la següent: 13 a Badalona, 10 a Terrassa, 10 a Sabadell, 7 a Santa Coloma de Gramenet, 7 a Mataró, 5 a Granollers, 3 a Sant Cugat i 3 a Rubí.

A través de la incorporació dels fisioterapeutes als equips d’atenció primària (EAP), també s’espera promoure la vinculació de la població amb les activitats i serveis dels seus barris, ciutats o pobles, amb l’objectiu de generar beneficis en aquest context. És habitual dur a terme activitats en escoles o amb col·lectius de gent gran, sovint coordinades amb els serveis de rehabilitació i altres agents comunitaris que participen en el procés assistencial.

Un altre àmbit en què els fisioterapeutes juguen un paper destacat és en la coordinació amb els metges de família, els infermers i infermeres, els treballadors socials, els referents emocionals, els dietistes i els nutricionistes, amb l’objectiu de promoure hàbits saludables i prevenir malalties, oferint una atenció integral per aconseguir el màxim nivell de manteniment de l’autonomia de les persones.

“El paper dels fisioterapeutes, juntament amb altres rols professionals nous que s’han anat incorporant en els últims anys, és clau per proporcionar una atenció primària amb un enfocament comunitari i preventiu, amb l’objectiu de prevenir moltes patologies en el futur”, assegura el conseller de Salut, Manel Balcells.