El 18 de maig s’inaugura l’exposició “Expedient 2619. Art en dipòsit (Mataró 1936-2023)” al Ca l’Arenas – Museu de Mataró. Aquesta exposició, comissariada per Francesc Miralpeix, historiador de l’art de la Universitat de Girona, busca il·luminar un capítol poc conegut de la història de les col·leccions del museu i mostrar la naturalesa, els orígens i les conseqüències del projecte museístic de Can Serra, seu del museu municipal de Mataró, que va prendre forma durant els primers anys de la dictadura franquista.
Després de la Guerra Civil, molts museus catalans van experimentar canvis significatius en el seu patrimoni. El Museu de Mataró no va ser una excepció. Gairebé noranta anys després d’aquell període trist, aquesta exposició intenta revelar el paper que el museu va jugar durant aquest temps i mostrar les peces que es van aplegar durant aquesta època.
El Museu de Mataró es va constituir amb donacions de particulars i amb fons recopilats abans de la guerra a l’Escola d’Arts i Oficis. També va rebre obres de la salvaguarda republicana i objectes que van ser dipositats pel Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional (SDPAN) el 1944. Aquests dipòsits eren el resultat de béns requisats durant la guerra que no es van tornar als seus propietaris i van passar a ser propietat de l’Estat Nacional.
L’Expedient 2619 identifica dos lots cedits a Mataró el 1944, que inclouen una varietat d’objectes artístics, etnogràfics i arqueològics, així com obres d’art significatives de diferents autors com Masriera, Rusiñol, Galwey, Goya, Salvador Dalí, Nonell, Brull, Nogués, Armet i Vayreda.
L’exposició “Expedient 2619. Art en dipòsit (Mataró 1936-2023)” ha comptat amb la col·laboració d’arxius i institucions com l’Arxiu Municipal de Mataró, l’Arxiu Comarcal del Maresme, el Museu Arxiu de Santa Maria, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, el Museu d’Història de Catalunya, CRAI Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Institut Amatller d’Art Hispànic, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, la Biblioteca Nacional de España i l’Archivo Regional de Madrid.
L’exposició, que es podrà visitar fins al al 22 d’octubre de 2023