El passat dilluns 24 d’abril a la tarda es va dur a terme a Can Palauet l’acte d’entrega de la segona edició del premi Consol Nogueras i Seda, premi creat per reivindicar aquelles persones o entitats mataronines que desenvolupen una lluita activa per la igualtat plena, real i efectiva, i treballen per erradicar la discriminació per raó de sexe o gènere.

La presidenta de la Secció Local d’Esquerra Republicana, Anna Salicrú, va donar la benvinguda i remarcant que “el premi té dos objectius: d’una banda premiar i visibilitzar alguna entitat o persona que treballa per la igualtat i el feminisme a la ciutat, i d’altra banda, mantenir viva i potenciar la figura de Consol Nogueras i Seda”.

Margarida Colomer, biògrafa de Consol Nogueras i Seda i guanyadora de la primera edició del guardó, va intervenir reivindicant la memòria de “la que ha estat durant molts anys oblidada. Tenia una placa en un carrer, però ningú sabia qui era. Gràcies als últims anys, a la feina de la Fundació Irla, d’Esquerra Republicana, dels llibres que vam publicar i la feina de l’Ajuntament, s’està difonent la importància de la seva figura”.

Posteriorment Sílvia Sáiz, secretària local d’igualtat d’Esquerra Republicana de Mataró, va donar el premi a Teixit de Dones i va lloar “la incansable activitat feminista de Teixit de Dones, que tenyeixen de lila Mataró cada dia, que organitzen concentracions el dia 25 de cada mes plogui, faci sol, nevi o faci vent.”

Per la seva banda Cristina Sarrà i Márquez, membre de Teixit de Dones, va agrair l’atorgament del guardó i va fer un clam feminista “perquè no volem seguir arribant al desembre i posant un altre cop el comptador de feminicidis a zero: cal dir prou i hem d’avançar per erradicar la violència masclista”. “És important millorar la il·luminació dels carrers i places, mantenir punts liles als espais d’oci, proporcionar protocols segurs… són moltes les polítiques que s’han de fer i no ens cansarem de reivindicar-ho”.

Va cloure l’acte la Consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge “el feminisme avui és el principal moviment polític amb capacitat per transformar la realitat”, i va voler posar en valor també la feina transversal que cal fer des de les institucions però també des de la societat civil: “hem de reconèixer els avenços que s’han fet, la feina de les entitats que poseu el cos i treballeu de forma altruista per la igualtat, i també recordar que queda molt camí per recórrer”.