Aquesta és ja la desena edició del “29 és dansa”, la commemoració que es fa  a Mataró del Dia Internacional de la Dansa. El principal objectiu és dur la dansa a l’espai públic, fent-la visible i accessible per a promoure consciència de la seva capacitat transformadora.

Organitzat pel Col·lectiu Dans In -Vitro amb la col·laboració de la Direcció de Cultura, el “29 és dansa” comença amb l’exposició “29 minuts. Moviment, art i ciutat” un recull de les obres artístiques i literàries generades en els quatre últims anys del cicle “29 és dansa” que es pot veure fins dissabte a la Biblioteca Antoni Comas. 

Dimecres 26 d’abril al Teatre del Cafè Nou es farà l’activitat “Cos i moviment amb ImproK”, un taller de formació per a professorat per conèixer el material pedagògic ImproK, una col·lecció de cartes que permet treballar de forma lúdica i senzilla activitats relacionades amb la dansa i la improvisació.

Divendres 28 d’abril hi haurà dues activitats. A partir de les 17.30 es tornarà a celebrar La riera Balla, diferents punts al llarg de l’eix comercial i de trànsit més popular de la ciutat es convertiran en espai de mostra d’allò que les participants decideixin compartir entorn el moviment. a les 19.30 h al Bar del Cafè Nou serà el moment de “Relats de dansa”, un col·loqui sobre dansa, gènere i processos de sensibilització en clau feminista. L’acte comptarà amb la presència de la intèrpret, creadora i docent de dansa Antonella d’Ascenzi i del col·lectiu MedianT la Danza.

Però el gran dia de la celebració serà el mateix 29 d’abril. Des de les 9.30 h hi haurà una acció participativa als mercats de l’Escorxador, Plaça Gran i Plaça de Cuba. També al matí, a partir de les 12.30 h el teatre del Cafè Nou acollirà l’activitat de música i moviment en família “Mou-te, toca i juga!”, amb la participació de l’Escola Municipal de Música.

Ja a la tarda, de les 17.30 a les 20.30 h, serà el moment de gaudir de “Mover’s”, una acció d’animació als carrers. Dos personatges busquen transformar places i carrers en escenaris, fent participar les diferents persones que es van trobant. A les 18.30 h l’Associació Cultural i d’Esbarjo Mestres del Gai Saber oferirà + Folk, una ballada oberta a tota la ciutat amb música en directe, una ballada per a totes les edats, distesa i per a passar-ho bé.

La commemoració de l’efemèride se celebrarà com és tradició al Pati del Cafè Nou sota el títol “La nit del 29”. La vetllada començarà a les 20.30 h amb l’espectacle “Rise” de Roser Tutusaus & Tom Weksler. Tot seguit serà el torn de “29 minuts”, una trobada oberta d’artistes locals amb ganes de plasmar el moviment a través del seu llenguatge i en un temps de 29 minuts. La dansa i la música s’improvisen en viu generant, juntament amb artistes plàstics i literaris, un final de festa multidisciplinari on el moviment és generador d’art. Dj Lupita posarà el punt final a la festa a ritme de disco i aforbeat.