El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Mataró portarà una proposta, amb olor de queixa i denuncia, al penúltim Ple del mandat per tal que les obres es planifiquin de forma racional i no amb criteris electoralistes.

Text de la proposta que ERC presentarà al Ple d’abril:

Aquestes darreres setmanes la ciutadania de Mataró ha pogut viure l’inici, de manera simultània, de múltiples obres a l’espai públic: la reforma integral del carrer Sant Josep, les obres al carrer Altafulla i Fray Luis de León, l’inici de les obres per fer una rotonda al Caragol, la reurbanització del carrer Abat Antoni Maria Marcet, les obres a la plaça de Can Xammar, les obres de renovació de clavegueram i nova pavimentació del carrer Argüelles, Nou de Caputxines i Francesc de Paula, les obres a la Geganta davant la Policia (ja acabades en aquest cas), les obres de millora a la plaça de Joaquim Galí, la renovació de clavegueram i reurbanització del carrer de Sant Domenico Savio, la renovació de la gespa del camp de futbol de Can Xalant, la renovació de la xarxa d’aigua potable del carrer de Tossa, del carrer de Sant Pol; i dels carrers de Malgrat i de Pineda, una nova àrea recreativa per a gossos de la Ronda Josep Tarradellas, les obres a l’Avinguda Amèrica, les obres al Carrer Floridablanca …

Algunes d’elles ocasionen greus disfuncions circulatòries, no només de vehicles sinó també de vianants. En el cas del Carrer Sant Josep, per posar un exemple, hi ha hagut canvis de sentit del c/Argentona i de la Riera, cruïlla Muralla tallada i considerables impediments als vianants, en especial als que tenen mobilitat reduïda. Un altre exemple, al carrer Altafulla, on a més d’impossibilitar totalment les maniobres de vehicles grans, s’ha deixat sense quasi espai el desplaçament a peu i del tot impossible per les persones amb mobilitat reduïda, afectant carrers com Ramon Llull, Fray Luís de León o Catalunya.

En el cas de les obres de la rotonda del Caragol es preveu que aquestes durin 8 mesos i, en conseqüència, afectaran de ple la temporada de bany a les platges de Mataró.

En la pràctica majoria dels casos, els ciutadans es queixen de la senyalització, manifestament insuficient, a voltes inexistent i, en general, sense cap anticipació, de manera que sense oportunitat de pensar vies alternatives, s’han trobat de sobte amb carrers tallats i immersos en el col·lapse.

Sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana el Govern Municipal anunciava al seu compte de Twitter les obres de renovació de paviment als carrers Montserrat Quadrada, Pirineus, Pujades, Antoni Comas, Lucius Marcius, plaça Catalunya, Francesc Macià, Pasadena, Camí Ral, Colom, Pacheco, Enric Granados… Els talls de trànsit afectaran artèries importants com la Via Europa, l’Avinguda Puig i Cadafalch o la Ronda O’Donnell, i a més dels mateixos carrers afectats, les interseccions a trams de Biada, Torrijos, Sant Cugat, Ronda República, Herrera…

En moltes ocasions la situació s’agreuja per la manca de coordinació amb el servei de recollida de la brossa, que sovint procedeix a la recollida en horaris de gran volum de circulació, contribuint també a la sensació de caos i improvisació.

Altres són diverses millores a instal·lacions esportives o de l’espai públic com renovacions de gespa de camps esportius, disposició de càmeres de seguretat a alguns espais (després d’haver estat anunciades repetidament durant els darrers anys), construcció de nous espais per a gossos, renovació de parcs i jardins, etc. Totes elles han coincidit també en aquest espai de temps.

Per quin motiu hi ha hagut totes aquestes coincidències d’intervenció simultània a l’espai públic justament en aquest moment?

Certament, el llarg període de confinament i restriccions a causa de la Covid-19 ha influït en l’execució de les obres, però no així en la possibilitat de planificar-les correctament.

Així doncs, una possible causa seria que fos resultat de la simple casualitat, fruit del curs dels calendaris de concurs, adjudicació i licitació de les obres.
Si fos aquest el motiu, podríem concloure que el Govern Municipal no sap ni és capaç de gestionar i planificar les obres (algunes d’elles de simple manteniment) durant tot el mandat, de manera que es redueixi l’afectació a la ciutadania i a l’activitat general de la ciutat.
Això ja seria motiu de crítica per una pèssima planificació, l’absència de la qual, ja ha estat denunciada repetidament pel Grup Municipal d’Esquerra Republicana (i per d’altres grups municipals també) durant la totalitat del mandat.

Si la causa fos la contrària, que justament tota la planificació d’aquesta mena d’obres està orientada a què s’executin en aquestes dates, la crítica encara seria pitjor.

Tal com explicava a començaments de l’any 2023 la patronal de la construcció a Espanya (CNC-Confederación Nacional de la Construcción) o SEOPAN (Asociación de Empresas Constructoras y Concesionarias de Infraestructuras), gràcies a l’arribada dels fons Next Generation i sobretot, coincidint amb la proximitat de les eleccions, les administracions públiques estan incrementant el seu ritme licitador.

Qualsevol dels dos supòsits, o bé la incapacitat de gestionar correctament el calendari d’intervencions a l’espai públic (mals gestors) o encara pitjor, la simple planificació electoralista de totes elles (com una acció comercial final per la priorització de l’èxit electoral del partit al Govern per davant de les necessitats de la ciutat), deixa en molt mala situació la imatge del Govern Municipal.

Per tot això proposem al Ple d’Abril els següents acords:

1. Els Grups Municipals actuals es comprometen, en el cas de formar part del Govern Municipal que sorgeixi de les properes eleccions municipals, a presentar el pla d’obres de manteniment previstes durant el mandat, planificat i distribuït de manera racional durant tot el mandat i reduint les afectacions aprofitant franges horàries i períodes de menys activitat quotidiana.

2. Els Grups Municipals actuals es comprometen, en el cas de formar part del Govern Municipal que sorgeixi de les properes eleccions a no planificar les obres públiques com a simples instruments electorals i fer-ho, en canvi, prioritzant les necessitats de la ciutat i el benestar de la ciutadania.