El  28 d’octubre la capital del Maresme, juntament amb altres administracions, empreses i entitats, organitzen un conjunt d’activitats per a celebrar la posada en funcionament del primer tren de la península sortint de Barcelona fins a Mataró fa 175 anys.

Mataró farà un programa d’activitats en  el àmbit local, autonòmic, estatal i internacional.

En l’àmbit estatal s’ha previst una campanya de comunicació per donar a conèixer el fet que la primera línia de tren va ser la de Barcelona – Mataró, amb la finalitat de projectar la ciutat com a referent, pel seu protagonisme en aquest important fet històric, econòmic i tecnològic, impulsat pel mataroní Miquel Biada Bunyol.

Durant l’any es faran activitats diverses per a tots tipus de públic: rutes guiades, exposicions, conferències, activitats gastronòmiques, tallers i també es crearà material pedagògic i didàctic específic, així com publicacions de temàtic

Dijous 30 de març a les 19 h a Can Marfà se celebrarà l’acte inaugural de la celebració, amb la conferència a càrrec del periodista i historiador Manuel Cusachs

El 28 d’octubre, s’està treballant en una celebració amb actes diversos durant aquell cap de setmana, posant èmfasi en el dissabte 28, dia en el qual es podrà gaudir d’un espectacle únic que mai s’ha vist a la nostra ciutat

El 13 de maig els passatgers del tren s’aturaran a Mataró, on dinaran després d’haver fet una ruta guiada pel Modernisme amb una visita teatralitzada a la Nau Gaudí, un tast de maduixes a la plaça Gran i una experiència gastromodernista a la casa Coll i Regàs, abans de seguir el seu viatge gourmet d’anar a Canet de mar.

Pel que fa a l’àmbit estatal, la imatge pròpia de la celebració del 175 anys del tren Barcelona – Mataró es podrà veure a tota Espanya en el cupó del sorteig de l’ONCE del dissabte 28 d’octubre.

I pel que fa a la dimensió internacional, Mataró serà la seu del “IX Congreso de Historia del ferrocarril” (del 25 al 27 d’octubre) que organitza la Asociación Ibérica de Historia del Ferrocarril. El TecnoCampus Mataró, que esdevindrà la seu del congrés, aplegarà participants de més de 12 països d’Europa i Amèrica Llatina.