El govern municipal traslladarà a la zona del Bon Recés les restes arqueològiques trobades a Ca La Madrona el novembre del 2020, durant la primera fase de construcció del Parc Circular Mataró-Maresme. Amb el trasllat, volen assegurar-se la construcció del Parc Circular al solar que ja s’havia adquirit.

 

A finals de 2020, i durant els treballs de retirada de les preconstruccions industrials i prospecció arqueològica inicial, necessària per a la posada en marxa de les obres del Parc, es van trobar unes restes arqueològiques d’origen romà i visigòtic.

Les restes arqueològiques aparegudes corresponen a 3 fases cronològiques. Una primera fase amb restes de dependències d’un establiment d’època romana (segle I dC – IV dC); una segona fase amb les restes d’un edifici de grans dimensions que podria interpretar-se com un centre de culte, al voltant del que s’ha trobat una àmplia necròpoli, datades els segles V i VII dC i correspondria a l’època visigòtica; i una 3a fase data del segle XIV amb les restes d’un mur i una extensa àrea de cultiu.

Les restes de la segona fase omplen un buit cronològic entre el final de la ciutat romana i la medieval. La importància de la troballa rau en la interpretació d’aquestes restes, importants per la ciutat i per Catalunya, atès que es coneix molt poc d’aquesta època en el nostre país. Els vestigis són l’origen del nucli de la població de Mata, topònim que es relacionaria amb l’actual Mataró i expliquen el tram històric del pas del baix imperi romà a l’alta edat mitjana.

La importància del jaciment fa necessària la creació d’un centre d’interpretació que permeti divulgar les restes mitjançant l’aplicació de les tecnologies actualsLa proposta del govern municipal és situar aquest equipament a la zona verda propera a la seva ubicació, a la zona del Bon Recés. Allà es projectaria un nou parc urbà per a la ciutat que allotjaria el centre d’interpretació i acolliria als seus visitants.

Aquesta zona forma part de l’anella verda i és un mirador natural de les Cinc Sènies. L’Ajuntament encarregarà un projecte de museïtzació de les troballes perquè a mitjà termini siguin una realitat.

Amb aquesta proposta Mataró manté el projecte del Parc d’economia circular, alhora que guanya un nou centre per acollir les troballes que explicarà l’origen de la ciutat i posarà en valor una zona verda amb una nova referència cultural per a la ciutat.