Ahir es va celebrar l’acte oficial d’atorgament de la Medalla de la Ciutat al Sr. Manuel Cuyàs i Gibert (Mataró, 1952 – Badalona, 2020). El ple del passat gener va aprovar atorgar aquesta distinció, a títol pòstum, al periodista i escriptor mataroní, com a resultat d’una petició que Òmnium Cultural va fer el març del 2022.

 

A més de les intervencions institucionals, l’acte va comptar la de Laia Nonell, presidenta d’Òmnium Cultural Maresme, entitat promotora de la concessió de la Medalla; de Joan Catà, periodista que ha fet l’informe d’aquest expedient i qui s’ha encarregat de la glosa de la figura de Manuel Cuyàs i de Núria Nogueras, vídua del periodista.

Òmnium Cultural, en representació de la Comissió Cívica d’homenatge a Manuel Cuyàs i Gibert, va demanar l’atorgament de la Medalla de la Ciutat per la biografia personal i professional de Manuel Cuyàs i Gibert, ja que són incomptables les actuacions protagonitzades durant la seva vida a favor del bon nom i del bon fer de la ciutat de Mataró i dels mataronins i mataronines, amb una repercussió pública notable i indiscutible.

Nascut a Mataró el 28 d’agost de 1952, Cuyàs era fill del reconegut dibuixant mataroní Manuel Cuyàs i Duran i el germà gran de l’artista Jordi Cuyàs, que va morir l’estiu de 2017.

Llicenciat en Història de l’Art, Manuel Cuyàs va ser professor a l’Escola Freta i també va exercir com a gestor cultural. L’exalcalde Manuel Mas va nomenar-lo director del Patronat de Cultura de l’Ajuntament de Mataró el 1984, any en què es va comprar l’edifici de Can Palauet per destinar-lo a equipament cultural que acollís els arxius comarcal i municipal, sala d’exposicions municipal i sala d’actes. També sota la seva direcció, Mataró va apostar per l’art contemporani i es va dur a terme la reforma del Teatre Monumental, inaugurat el 1990. Manuel Cuyàs va ocupar el càrrec de director del Patronat de Cultura fins que va passar a formar part de l’equip de gestió de l’Olimpíada Cultural dels Jocs Olímpics de Barcelona’92.

Cofundador del setmanari El Maresme i de la revista Mataró Escritel 1987 va començar a col·laborar com a articulista al diari El Puntrotatiu on ha treballat durant més de 30 anys. El 1995, quan la capçalera va posar en marxa l’edició del Maresme, Cuyàs va ser nomenat director, càrrec que va ocupar fins al 2001, moment en què va ser designat nou director de l’edició Catalunya del mateix rotatiu. Fins poc abans de la seva mort, escrivia la columna “Vuits i nous” al diari El Punt Avuiarticles on sovint parlava de Mataró.

Manuel Cuyàs també va participar en tertúlies a TV3, Catalunya Ràdio, RAC 1 i TVE, entre d’altres. Era un habitual col·laborador del programa “Pantalla oberta” de Televisió de Mataró.

Els reculls d’articles “Sota el barret” (2019) i “Enamorats de l’Audrey Hepburn” (2015) han estat els últims llibres que ha publicat Manuel Cuyàs. També va transcriure els tres volums de memòries de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i és autor de “El nét del pirata” (2014), “Mataró verd i blau” (2006), “Mataró sota teulada” (1994), “Mataró, una ciutat” (1986), “El manyà encès” (1985) i “Mataró, suau i aspre” (1982).

Manuel Cuyàs va rebre el 2013 el premi a la trajectòria de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i el 2012 el premi Ploma d’Or de la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Va morir el 15 de juny de 2020, en plena pandèmia, després de no superar una leucèmia i el trasplantament de medul·la òssia.