Una representació de les dones que formen part de la candidatura d’ERC a Mataró per a les eleccions municipals del 28 de maig de 2023, encapçalada per Pim Camprubí, presenten i llegeixen el comunicat “DONES AMB TOTS ELS DRETS!”.

 

Text íntegre del comunicat:

La igualtat, a més de ser un dret fonamental, és una qüestió de justícia, una necessitat social i, també, econòmica, que hem de defensar.

No reivindicar-la tindria conseqüències que no han de ser ignorades.

En el terreny polític no és una opció, sinó una obligació per avançar envers una societat més democràtica i equilibrada, i més encara en el moment actual, en el qual els aparells de l’estat espanyol estan al servei de la monarquia i de la repressió.

La lluita per les reivindicacions envers la igualtat d’oportunitats home-dona, és reconeguda per diferents tractats internacionals, normatives europees, espanyoles i catalanes. Malgrat això, seguim parlant de la necessitat de transformar el model masclista, tradicional i hegemònic, el qual persisteix en tot allò que ens envolta.

Les dades mostren que dia rere dia hi ha escletxes i desigualtats de gènere, i discriminació: en el salari, en la jubilació, en els tipus de feina, en la taxa d’atur, en l’import de les prestacions, en el treball remunerat i no remunerat, en els llocs ocupats de presa de decisions, etc.

Però no és suficient parlar de la desigualtat que patim les dones: s’ha d’actuar i dir prou!

Són moltes les barreres que s’han de superar en tots els sectors i àmbits de la vida quotidiana, per això les actuacions i reivindicacions de les dones el 8 M sobretot com a símbol, cada cop són més universals i massives, perquè considerem que no es suficient omplir i escriure discursos plens de bones intencions, ni ser conscient i reconèixer-ho legalment, sinó que cal que el canvi sigui efectiu i real.

En l’àmbit polític, puc assegurar que Esquerra Republicana, amb una actitud responsable i en resposta a la nostra realitat, és un exemple quant a la representació política i la participació paritària de dones i homes, ja que des de 2017 ha instaurat la paritat en els espais de representació, en els espais de govern, els càrrecs i la militància, i elabora llistes en les quals, dones i homes, s’alternen des del principi fins al final.

Són les anomenades “llistes cremallera”. Esquerra Republicana és un dels primers partits que ha assumit el compromís de fer llistes cremallera, tot fent un pas més respecte les mesures legals que no ho exigeixen, encara. És una de les nostres eines per a que les dones tinguem igualtat d’oportunitats per participar a la vida pública i a la vida política, però no d’ara com deia abans, és una pràctica de fa anys ja incorporada i assumida per tota l’organització.

Les llistes cremallera s un bon exemple per facilitar que les dones siguem referents, que siguem visibles i que estiguem presents en els espais de decisió política.

Aconseguir una major presència de les dones en tots els àmbits és un pas fonamental per a la construcció d’una societat més justa i igualitària, però per trencar la desigualtat hem de fer passos de gegant i així aconseguir una societat en la qual homes i dones, amb diferents formes de ser i actuar, col·laborin i treballin des de la diferència, la igualat real i efectiva, l’empatia, el respecte, i la comprensió mútua. El repte no és només assumir responsabilitats sinó també exercir-les de diferent manera.

Des d’Esquerra Republicana ens reafirmem en la idea de seguir construint el camí envers la igualtat de la dona, i mantenir el feminisme com a eix de les nostres polítiques republicanes, tot fent-les present, també, en l’agenda política municipal com a eina per a la defensa de les nostres reivindicacions democràtiques i socials.

En aquest context del 8 de Març, avui estic molt contenta de presentar-vos aquestes dues grans dones que tinc al meu costat: la Magda Cot i la Teresa Navarro. No som a la llista per ser dones, sinó perquè estem convençudes de tot allò que podrem aportar i d’allò que som capaces de fer per Mataró, pel Mataró que totes volem, que no és precisament l’actual. Estem convençudes que pot millorar, tenim equip, tenim idees i projecte, per ajudar a tota la ciutadania a canviar la ciutat.

Calen moltes dones en política, i no només és una qüestió de quantitat, també de qualitat, som aquí a decidir al costat dels nostres companyes..

Avui aquí som 3 representant el conjunt, la Regina Rigau, la Dori Apolo, Silvia Saiz, Carla Fuentes, i tota la resta, fins a 18 dones compromeses, de diferents orígens, àmbits molts diversos, amb gran capacitat de treballar, i compromís enorme per transformar Mataró.

El feminisme no es predica, sinó que es practica. Això és el que estem fent des del Govern de la Generalitat i és el que volem fer, també, a Mataró.