La mestra Clàudia Dubé Oranias dirigirà, per segon any consecutiu, el cor i l’orquestra de la Missa de Les Santes. Els assajos començaran el dijous 9 de març.

 

Enguany fa 175 anys que mossèn Blanch va compondre la seva obra més emblemàtica, acte central de la Festa Major de Les Santes Juliana i Semproniana. És una peça musical que s’interpreta cada 27 de juliol gràcies a un privilegi del papa Pius X.

Els preparatius per aquest 175è aniversari començaran el dijous 9 de març, amb el primer assaig del cor, sota la batuta de la mestra Dubé Oranias.

Fins l’any 1936, el cor de la Missa de Les Santes estava integrat exclusivament per homes. Després de la Guerra Civil, el cor va passar a ser mixt.

El 1971, l’artista Jordi Arenas i Clavell va rebre l’encàrrec del rector d’aleshores, Mn. Francesc Pou i Ginesta, de dirigir i d’actualitzar la Missa. Arenas va acceptar posant com a condició que fos el poble de Mataró qui la cantés. És, per tant, un esdeveniment singular, únic, que no es dona enlloc més: és el poble qui canta la Missa de les Santes.

Amb excepció dels anys de pandèmia, un cor compost per ciutadans de tota ideologia i creences, que hi participen de manera voluntària, es reuneixen cada any expressament per cantar la Missa de mossèn Blanch.

Aquesta singularitat fa que la Missa de les Santes tingui una menció especial en la catalogació de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, segons decret de la Generalitat de Catalunya el 2010.

Per tal de commemorar els 175 anys de la composició de la Missa, aquest 2023 es fa una crida als cantaires de tots els temps, així com a la ciutadania en general, perquè s’incorporin al cor popular.