“Laia l’Arquera. 25 anys d’un símbol” emmarca dues exposicions, comissariades per Josep Maria Rovira Joan, una sobre l’escultura Laia l’Arquera, a Can Palauet i l’altra, sobre el seu autor Josep Maria Rovira-Brull, a Can Serra.

 

L’Ajuntament de Mataró vol celebrar els 25 anys de la instal·lació de l’escultura Laia l’Arquera a la Porta Laietana, que va tenir lloc l’1 de novembre de 1998. Aquest projecte es va finançar amb la complicitat entre l’Ajuntament de la ciutat i la Diputació de Barcelona.

L’exposició a Can Palauet recorda i documenta tot el procés de realització de l’escultura, amb imatges i entrevistes actuals amb les persones que van participar en el procés i els reptes que els va suposar. També s’han recuperat documents gràfics de la mà de Marga Cruz, Lluís Gibert, Jonathan O´Rorke i del Fons de la Televisió de Mataró i del Fons Carreras dipositats a l’Arxiu Municipal.

Pel que fa a Can Serra, hi trobarem un tast monogràfic de la trajectòria artística de Rovira-Brull, que compta amb la cessió d’obres per part de col·leccionistes particulars.

L’Arquera és la fita i la icona de Mataró. Segons Rovira-Brull, representa i ret homenatge als nostres avantpassats. És dona i arquera, i simbolitza la deessa de la fecunditat de la Terra. Té l’esperit de les pintures rupestres, és caçadora, i té la força de les Venus prehistòriques i de la deessa grega Artemisa, la Diana romana.

El seu nom, Laia, fa referència als laietans, població ibera que va habitar la costa central del Principat fa més de 2000 anys. Per aquest motiu apunta a la muntanya de Burriac, creant un nexe amb el poblat ibèric d’Ilturo (capital de la Laietània) i amb l’establiment dels pobladors de la vall de Cabrera, cap al segle I aC a la ciutat romana d’Iluro (Mataró).

L’escultura realitzada en ferro fa 24 metres des del terra fins al cap, i 34 metres fins a la punta de l’arc. A la part més alta d’aquest hi té un llum per alertar els helicòpters, i un parallamps. Pesa 34 tones, i disposa d’una estructura interna o esquelet format per una retícula de bigues d’acer. Per a la seva construcció es van utilitzar 152 metres de bigues i perfils d’acer, 200 m2 de planxa d’acer de 2 cm de gruix i 1.900 cargols, femelles i volanderes. L’Arquera descansa sobre un bloc de formigó de 4 x 4 metres i vuit micropilots de 12 m de llargada.