L’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i el diari ARA convoquen el guardó amb la finalitat de mantenir viu el record de l’Helena, enamorada del món dels llibres i d’encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.

 

La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró promou, per vuitena vegada, la convocatòria del Premi a través d’un conveni en el qual aporta un 35% del cost del projecte d’edició de l’obra premiada. El premi està dotat en 3.000 € i l’obra guanyadora es publicarà amb el diari ARA i al Web de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente.

En aquesta edició, es consolida la millora de la difusió del premi i l’impuls a una iniciativa cultural amb interès i trajectòria destacada a la ciutat. La convocatòria es va presentar ahir, coincidint amb el dia de l’aniversari de l’Helena, a la Biblioteca Pompeu Fabra, sense la presència de cap regidor municipal.

Podran optar al premi, tots els treballs consistents en narracions curtes o reculls de contes inèdits, originals i escrits en llengua catalana que tinguin, en conjunt, una extensió d’entre 10 i 20 fulls. Els originals es presentaran en cinc còpies, mecanografiats en fulls DIN A4 escrits per una sola cara, a doble espai. Les obres presentades han d’anar adreçades a un públic que tingui de 12 a 99 anys i la data final de presentació dels originals és el proper 1 d’octubre. Els treballs hauran de ser tramesos a qualsevol de les tres biblioteques públiques de Mataró: Biblioteca Antoni Comas, Biblioteca Pompeu Fabra i Biblioteca Popular.

El jurat estarà format per Elvira Carrió, inspectora d’Educació, Esteve Guardiola, narrador oral i llibreter de Buc de Llibres,  Maria Ramon, guanyadora del 15è Premi Helena Jubany, Núria Ribas, directora de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat, M. Àngela Serra, bibliotecària, en representació de les biblioteques públiques de Mataró, Roser Trilla, professora que ha estat de llengua i literatura de l’IB Alexandre Satorras i Joan Jubany, que actuarà de secretari amb veu però sense vot.

A l’hora d’emetre el veredicte, el jurat tindrà en compte la qualitat literària de les obres presentades i el fet que tinguin característiques tals que les facin adequades per ser transmeses oralment sense que calguin adaptacions posteriors. El lliurament del premi es farà el dia 2 de desembre de 2023.

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme.

També va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives.

L’any 2001 va morir en unes condicions que, encara ara, no s’han pogut esclarir. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.

Més informació aquí.