El 25 de febrer s’inaugurarà el Monument a Salvador Espriu, obra de l’escultor mataroní Manuel Cusachs, fet a partir de l’escultura “El Curs de la Vida”. D’aquesta manera Mataró vol recordar al poeta i l’escultor.

 

Després que diferents entitats de la ciutat i personalitats del món de la cultura, la política i altres àmbits fessin palesa la demanada, Mataró va agafar el compromís de fer realitat el projecte.

El monument, tal com volia el seu autor, estarà ben a prop del mar, concretament al final del Passeig del Callao, a tocar de la riera de Sant Simó. El conjunt té una alçada total de 5,75 m i aproximadament 9.200 kg de pes.

Consta de l’escultura de bronze “El curs de la vida”; l’estructura del “Portal”, que simbolitza un portal sobre el mar i l’espai, i una peanya sobre la qual van instal·lades les dues. La peanya està composta per quatre blocs de pedra de granit. Al bloc central hi ha gravat “A Salvador Espriu, poeta”. Al bloc situat a migjorn hi ha gravats els quatre primers versos de la poesia XXIV de “Llibre de Sinera”: Quan la llum pujada des del fons del mar / a llevant comença just a tremolar, / he mirat aquesta terra, / he mirat aquesta terra…”. Al bloc situat al cantó de llevant hi ha gravats els versos de la poesia V del llibre “Cementiri de Sinera”: “Pels portals de Sinera / passo captant engrunes / de vells records …”.

L’escultura “El curs de la vida”, representa el mateix poeta, i el seu retrat, i la significació literària del camí de la vida.

Cusachs havia deixat fet la maqueta, els dibuixos i el guix del monument. Han participat a la realització del monument Granits  Barbany S.L i la Fundició Parellada.

El projecte s’ha pogut fer gràcies a la implicació de la família Cusachs i ha comptat amb el suport de l’empresa Cabré Junqueras.

L’acte oficial d’inauguració del Monument serà el 25 de febrer a les 12 h, i comptarà amb parlaments institucionals i l’actuació del grup maresmenc Partidaris.