El grup municipal d’Esquerra Republicana ha presentat una declaració institucional en solidaritat amb el Perú i en contra de les vulneracions de Drets Humans, per tal que sigui tractada en la propera Junta de Portaveus.

 

Esquerra vol que l’Ajuntament de Mataró doni suport al poble del Perú i se solidaritzi amb aquells manifestants víctimes de la violència per part de les forces de seguretat. També demana que, des de Mataró, es condemni la vulneració dels drets humans que s’han viscut al Perú des de principis de desembre sota el mandat de Dina Boluarte i es demani a les autoritats la fi de la violència.

Així mateix, els republicans proposen instar la Unió Europea i el Govern d’Espanya a impulsar les iniciatives pertinents per verificar la vulneració dels drets humans al país i desplegar aquelles mesures necessàries per exigir-ne el compliment.

També volen que el Govern d’Espanya cessi immediatament la venta d’armes i material d’antidisturbis al Perú (Espanya és el principal subministrador de la UE al Perú) fins que no se’n garanteixi un bon ús, tal i com exigeixen organismes com Amnistia Internacional.

Finalment, demanen que l’Ajuntament de Mataró doni suport a les demandes en favor de l’obertura d’un Procés Constituent per tal d’enfortir el sistema democràtic i els Drets Humans al Perú.

Text íntegre de la proposta:

El Perú ha viscut un darrer mandat molt polaritzat arran de la victòria de Pedro Castillo a les eleccions presidencials en una segona volta molt igualada en que va superar la candidata de la dreta Keiko Fujimori, filla de l’expresident Alberto Fujimori, condemnat a 25 anys de presó per crims de terrorisme d’estat durant els seus governs. 

Des de la presa de possessió el govern i la presidència del Perú s’han vist sotmeses a fins a tres votacions per decretar la “incapacitat moral” del president Castillo per exercir les seves funcions. Després d’haver superat dues d’aquestes votacions, va anunciar la intenció de dissoldre el Congrés, decretar estat d’emergència i convocar noves eleccions, cosa que va provocar que finalment el Congrés votés a favor de la incapacitat moral.

Des del 8 de desembre el president Castillo es troba empresonat (18 mesos de presó preventiva) a l’espera de judici.

Després del seu empresonament va ser nomenada presidenta la vicepresidenta Dina Boluarte, amb la intenció de convocar eleccions per al 2024, tot i que va anunciar que finalment volia esgotar el mandat.

Això va provocar les mobilitzacions de centenars de milers de peruans que reclamen l’obertura d’un procés constituent i eleccions immediates.

La resposta de les autoritats peruanes a les mobilitzacions ha estat l’ús de la violència policial i militar, vulnerant els drets humans i els drets més bàsics d’expressió i mobilització. Segons dades de la Defensoria del Pueblo del Perú, a dia 25 de gener es registraven més de 55 persones mortes i més de 1200 ferits.

El passat 26 de gener la Federació Internacional pels Drets Humans (FIDH) van emetre un comunicat en que rebutjaven la repressió estatal que s’està visquent al Perú en el marc de les manifestacions en contra de l’empresonament del president Pedro Castillo i a favor de l’obertura d’un Procés Constituent al Perú. Aquesta ONG posa el focus en actuacions com l’assassinat el darrer 9 de gener de 19 persones a Juliaca, entre ells menors d’edat, o als més de 200 universitaris detinguts a mans de la policia a la Universidad Nacional de San Marcos. 

Actualment el Perú viu la pitjor crisi política i social de les darreres dècades, amb una societat fracturada i un futur molt incert, amb una greu manca de respecte de les autoritats pels Drets Humans més bàsics.
Per tot això, amb la voluntat de promoure els Drets Humans arreu i en la mateixa línia que la Federació Internacional Pels Drets Humans des d’Esquerra Republicana – MES proposem l’adopció dels següents  ACORDS:

PRIMER. L’Ajuntament de Mataró dona suport al poble del Perú i se solidaritza especialment amb aquells manifestants víctimes de la violència desfermada per part de les forces de seguretat.

SEGON. L’Ajuntament de Mataró condemna la vulneració dels drets humans que s’han viscut al Perú des de principis de desembre sota el mandat de Dina Boluarte i  demana a les autoritats la fi de la violència.

TERCER. L’Ajuntament de Mataró insta la Unió Europea i el Govern d’Espanya a impulsar les iniciatives pertinents per verificar la vulneració dels drets humans al país i desplegar aquelles mesures necessàries per exigir-ne el compliment.

QUART. L’Ajuntament de Mataró dona suport a les demandes en favor de l’obertura d’un Procés Constituent per tal d’enfortir el sistema democràtic i els Drets Humans al Perú. 

CINQUÈ. L’Ajuntament de Mataró demana al Govern d’Espanya el cessament immediat de la venta d’armes i material d’antidisturbis al Perú (Espanya és el principal subministrador de la UE al Perú) fins que no se’n garanteixi un bon ús, tal i com exigeixen organismes com Amnistia Internacional.

SISÈ. Donar trasllat dels presents acords a la Mesa del Congrés dels Diputats i del Senat, a la Mesa del Parlament de Catalunya i a la Comissió Europea.