El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha elaborat un catàleg on es recullen rutes i edificis modernistes pels municipis de la comarca vinculats a aquest moviment cultural i arquitectònic.

 

El Modernisme és un moviment cultural, artístic, arquitectònic i social que encara perdura al Maresme, malgrat s’emmarca entre finals del segle XIX i principis del segle XX a Europa. Els majestuosos edificis que es van dissenyar i construir en aquella època han arribat fins als nostres dies en forma de joies que es poden contemplar a diferents municipis de la comarca. Per posar-los en valor i promocionar-los, el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha editat un catàleg que recull diferents rutes per alguns dels emblemes del moviment.

Les rutes passen pels pobles i ciutats més intrínsecament vinculats al Modernisme, com per exemple l’itinerari de Canet de Mar, on es visita, entre d’altres, la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner i on, a més, es pot conèixer l’ofici dels mestres vitrallers. A Mataró i Argentona es poden veure els edificis que Puig i Cadafalch va projectar-hi, però també el bressol de l’obra d’Antoni Gaudí, la Nau Gaudí, a Mataró. Al Masnou es troba el llegat de tot un seguit d’arquitectes i mestres d’obres, com Bonaventura Bassegoda i Amigó. A Sant Andreu de Llavaneres el recorregut de la ruta porta a conèixer edificis d’arquitectes com Eduard Mercader o Joaquim Lloret, entre altres.

El catàleg inclou, per cadascun d’aquests municipis, un mapa per poder localitzar-hi les obres modernistes, les diferents rutes que s’ofereixen i dades d’interès com la durada de la ruta, si és gratuïta o si cal reserva. A més, també es mostra patrimoni modernista de la resta de municipis, que no disposen d’una ruta específica.

Aquest nou catàleg es pot consultar en format digital al web del Consorci i també en paper a les Oficines de Turisme, ajuntaments i Punts d’Informació Turística de la comarca. Els textos estan en quatre idiomes -català, castellà, anglès i francès- per tal que sigui un atractiu també pels turistes internacionals.