L’Ajuntament aposta per continuar impulsant accions que fomentin el Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària (ESS) i perquè Mataró sigui un referent d’aquesta altra manera de fer economia que prioritza atendre les necessitats de les persones per damunt del lucre.

La Taula Transversal es l’espai mixt de debat, reflexió i governança pel desplegament de les accions del Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària (ESS) de la ciutat, on hi estan representades les organitzacions i entitats d’aquest ecosistema i l’oficina de suport al desenvolupament econòmic de la Direcció de Promoció Econòmica. El passat mes de maig, la Taula va iniciar el seu camí amb 25 membres, i a partir d’ara s’hi incorporen 9 entitats noves, mentre que hi ha un membre que es dona de baixa perquè ha deixat d’operar a Mataró.

Des de la seva constitució, la Taula ha portat a terme diferents accions entre les que destaca l’organització de la Setmana de l’Economia Social i Solidària impulsada per potenciar la demanda de productes i serveis existents, i posicionar les organitzacions i entitats de l’ESS en el cicle econòmic general de la ciutat. Aquest esdeveniment és també una oportunitat per guanyar visibilitat de les diferents iniciatives a Mataró i explicar els valors d’aquesta altra manera de fer economia que donen resposta a les necessitats de les persones. Actualment ja s’està treballant en la segona edició.

A banda d’aquestes accions, durant l’any 2023 serà prioritari per a la Taula Transversal seguir desplegant les accions del Pla Estratègic per l’impuls de l’ESS de Mataró, en el seu Pla d’Acció 2023 que preveu, entre d’altres actuacions, la dinamització i intercooperació entre les estructures estratègiques de l’ESS, fomentar la creació d’entitats i empreses d’ESS, reforçar el teixit de l’ESS a la ciutat i augmentar el seu impacte a Mataró.

Les 34 entitats i organitzacions que formen part de la Taula són: Associació Centre de formació i prevenció – CFPAssociacions de familiars d’afectats per transtorns de conducta – AFATRAC MaresmeAssociació de professionals autònoms europeus – APAE;  Arbre de Vida, SCCLAsociación internacional Meet & MapAssociació Saó PsicologiaAssociació TEA asperger Maresme TEAMARB-Swim, SCCLBloc Cooperatiu, SCCLCan FugarolasCàtedra Economia Social TecnocampusClack Audiovisual, SCCLClub Esportiu Fem Esport MataróCoop de Pedal, SCCLCoop MaresmeCoop Micaela, SCCLDirecció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de MataróEsMediacio – Associació per la gestió integral de conflictesFundació ECOMFundació FriendsFundació Grup Tercer MónFundació HospitalFundació El MaresmeFundació Unió de CooperadorsFundació Vicente FerrerL’Ariet, SCCLLa Feixa, SCCLLa Sarja, SCCLMusicop, SCCLSolidança / Roba amiga, SCCLSOM Energia, SCCLSOM Mobilitat, SCCLUnió de Cooperadors de Mataró, SCCLXES Maresme

Actualment des de l’Ajuntament, en el marc del Pla Estratègic, es treballa en el projecte DIMCARE per analitzar el nivell de digitalització en el teixit de l’Economia Social i Solidària que es dedica a la cura de les persones, per tal d’identificar les seves necessitats en aquest àmbit, a través d’un Consorci format per vuit socis, entre centres de recerca i administracions públiques locals d’Itàlia, Croàcia i Catalunya.

També es manté vigent el pacte signat entre l’Ajuntament, Coop57 i Fundació Seira per  facilitar l’accés al finançament a iniciatives d’Economia Social i Solidària, entre altres projectes de promoció i reforç del teixit d’ESS a la ciutat.