La Junta de Portaveus de Mataró aprova per unanimitat una Declaració Institucional conjunta de tots els grups municipals de suport a la declaració de la rumba catalana com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO.

 

El text íntegre de la proposta és el següent:

“A començaments de desembre de 2022, es va presentar a Barcelona la Plataforma per a la Rumba Catalana, que treballa per a presentar una candidatura per a que la Rumba Catalana sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

El seu objectiu: obtenir el reconeixement i protegir i normalitzar la rumba catalana arreu, fent promoció en pobles, festivals i escoles, aconseguint, en definitiva, acostar la nostra cultura al món.

Sota el lema “La Rumba és nostra”, artistes, músics, creadors, associacions i la Comunitat Gitana de Catalunya, comparteixen aquest objectiu. Diferents figures com ara Amadeu Valentí i Rosa Pubill (president i vicepresidenta de la Plataforma Rumba Catalana), Angel Juàrez (president de Mare Terra Fundació Mediterrània) o Sicus Carbonell (president de l’Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana), entre molts altres, destaquen que la Plataforma per a la Rumba Catalana és un projecte social i integrador i que busca també la complicitat amb músics de la Catalunya Nord per tal que el Govern de França se sumi també a aquesta iniciativa.

La Generalitat de Catalunya, a través l’àrea de Cultura Popular i Associacionisme,  ja ha manifestat el seu suport a la iniciativa per a caminar junts cap al reconeixement per part de la UNESCO.

De fet, el 24 de juliol de 2015, el Parlament de Catalunya ja va reconèixer la Rumba Catalana com a Patrimoni Cultural i Música Tradicional i Popular de Catalunya. Aquest reconeixement va arribar després de diverses reunions celebrades el març de 2015 amb musicòlegs i representants d’associacions musicals i de la Comissió Europea, per debatre les pretensions de la Rumba Catalana per a ser declarada patrimoni cultural immaterial per la UNESCO. La proposta va comptar finalment amb el suport de la Comissió Europea, del

Ministeri de Cultura de França i del Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya.

Justament d’aquí sorgeix una altra de les propostes de la Plataforma, que és commemorar aquest primer reconeixement convertint el dia 24 de juliol en el dia internacional de la Rumba Catalana, amb concerts i actes de divulgació i informació a tot el territori.

Però parlar de la rumba és també parlar de Mataró. Pere Pubill Calaf “Peret” (Mataró,1935-Barcelona, 2014), el Rei de la Rumba Catalana, va néixer a la nostra ciutat, al número 15 del carrer de La Palma.

La seva trajectòria artística, el seu compromís amb el poble gitano, la popularització de la rumba catalana als més prestigiosos escenaris de tot el mon o la inoblidable actuació de cloenda dels Jocs Olímpics del 92 a Barcelona, li van comportar diversos reconeixements, entre els quals la Creu de Sant Jordi del 98 o el nomenament com a Fill Predilecte de la Ciutat de Mataró el 2011.

Aquesta vinculació de la ciutat amb la Rumba Catalana, que manté avui en dia tota la seva vitalitat, és un motiu de pes per tal que Mataró se sumi a aquest objectiu i col·labori activament en la recerca de totes les complicitats necessàries en el món cultural, polític i social.

Per tot l’anteriorment exposat, tots els Grups Municipals proposen l’adopció dels següents acords:

  1. L’Ajuntament de Mataró, acorda expressar el seu suport a la Plataforma per a la Rumba Catalana i el seu compromís per aconseguir que la Rumba Catalana sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
  2. Traslladar aquesta resolució al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Espanya i a la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya”.