El Grup Municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Mataró va presentar en el ple de novembre una proposta de resolució instant el govern de la ciutat a la creació d’una oficina i un telèfon d’atenció al ciutadà d’assessorament davant okupacions.
La portaveu de Ciutadans, Cristina Sancho, va explicar que “els delictes d’okupació d’edificis i habitatges han experimentat un elevat creixement durant els últims anys a Mataró. De fet, en els cinc primers mesos d’enguany s’han produït 288 aplanaments i 73 intents que van poder ser avortats per l’actuació dels cossos policials”. Així mateix, Sancho va assenyalar que “l’okupació és un acte il·legal que converteix als propietaris en víctimes, així com als veïns, ja que, en a més, les comunitats també sofreixen la deterioració de la convivència, sent, per exemple, el tràfic de drogues dels anomenats *narcopisos el cas més extrem”.
En aquest sentit, la portaveu dels liberals va criticar l’escassa protecció de la propietat privada i la lentitud dels procediments judicials, que “fa que aquests propietaris i comunitats de veïns s’enfrontin a un greu problema que, ara com ara, pateix una manca de solució justa i eficaç i que, per tant, necessita d’una legislació urgent per part del Congrés dels Diputats”.
Finalment, Sancho va assenyalar als ajuntaments com les administracions més pròximes als ciutadans i les que han d’oferir, també, una resposta més immediata a un fenomen que tant està perjudicant els veïns.
El grups municipal del govern, PSC i En Comú Podem, i van votar en contra. També va votar-hi en contra ERC, que va denunciar la utilització d’aquesta problemàtica com a eina electoral. Per la seva part, Junts per Mataró s’hi va abstenir.