L’audiovisual es projectarà el pròxim dia 18 de novembre a 2/4 de 8 del vespre a la Sala d’actes del Cafè de Mar. L’acte serà presentat pel periodista mataroní Espartac Peran i també hi participarà l’autor, Lluís Rugama.

“Mataró, mirada ferma (14 de març de 2020-14 de març de 2022)” és una projecció de més de 800 imatges del fotògraf mataroní Lluís Rugama i Espasa, que mostra com alguns habitants de la capital del Maresme van afrontar el confinament decretat a causa de la pandèmia de la Covid-19, així com els dos anys següents.

Amb aquest projecte visual, Rugama vol donar veu i divulgar els sentiments viscuts pels mataronins i les mataronines així com dignifica els treballadors que s’hi van deixar la pell i a totes aquelles persones que van perdre la vida. La proposta vol ser un homenatge a tots ells, un cant a la solidaritat i a l’esperança.

Es tracta d’un audiovisual de mitja hora de durada, amb fotografies impactants que es pretén projectar en diverses places de la ciutat. Especialment emotives són les fotografies dels mesos de confinament absolut, on apareixen diferents espais de la ciutat completament buits, des de carrers fins a centres de culte. Igualment emotives són les imatges de gent gran, sanitaris, comerciants, membres d’entitats ciutadanes i persones representatives dels barris de la ciutat, entre d’altres, acompanyats sempre de la imprescindible mascareta.

L’estrena del projecte tindrà lloc el divendres 18 de novembre a 2/4 de 8 del vespre a la Sala d’actes del Cafè de Mar (Passatge Santa Rita, 1) i anirà a càrrec del periodista Espartac Peran i Masafrets, qui després de la projecció de les imatges, mantindrà una conversa amb l’autor, Lluís Rugama i Espasa.

A les imatges les acompanyen vint-i-sis textos dels quals en són autors diferents persones de Mataró. Als textos els hi posen veu Carme Rigola i Josep M. Pons. L’edició del vídeo ha anat a càrrec d’Irene Valla, mentre que Ràdio la Veu TV s’ha encarregat d’enregistrar les lectures.

El cartell ha estat una aportació del dissenyador mataroní Joan Jubany, bon amic del fotògraf. Jubany ha volgut representar amb un cercle l’objectiu de la càmera del fotògraf. Sobre el nom de la ciutat, unes línies verticals de color vermell representen l’evolució de la malaltia, amb les diferents onades i les corresponents crestes.

A la presentació feta ahir en roda de premsa, Rogama va explicar que tot va començar amb el hasthag #projectepandemia a les xarxes socials. Va ser després quan va aparèixer l’idea de fer alguna cosa més amb tot aquest material. “En un any es començaven a fer més coses, els negocis obrien, però vaig voler continuar. Al cap de dos anys ja hi havia un gran canvi i vaig decidir amb la meva gran amiga Irene fer un documental”.

Les imatges i el vídeo, que per a Lluís Rugama són un homenatge fotogràfic a la ciutat, han estat cedides a l’Arxiu Municipal de Mataró.