Durant els darrers dies d’octubre, Mataró celebra els 174 anys del primer tren a la península amb un seguit d’actes divulgatius i festius dirigits a tota la ciutadana.

El divendres 28 d’octubre, a les 12 h, es farà la tradicional ofrena floral al monument en honor a Miquel Biada, en record a l’impulsor i promotor del primer ferrocarril de la península.

A continuació, se signarà un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Mataró i l’Associació Ibèrica d’Història Ferroviària per a la celebració del IX Congrés d’Història Ferroviària a Mataró els dies 25, 26 i 27 d’octubre del 2023. Aquesta trobada d’experts internacionals en la matèria se celebrarà a Mataró com un dels actes principals del 175è aniversari d’aquesta efemèride.

El conveni es fa amb la voluntat de preparar aquesta trobada internacional, que té com a objectiu seguir avançant en el coneixement històric del ferrocarril, que posarà especial atenció al cas de Catalunya on el 28 d’octubre del 1848 va circular per primera vegada un tren a la península entre Barcelona i Mataró.

El programa d’actes d’enguany inclou també rutes guiades, una conferència, una activitat familiar i una exposició.

Per altra banda, per elaborar el programa del 175è aniversari el 2023, es crearà un Comitè d’Honor que estarà presidit per la ministra de transports, mobilitat i Agenda Urbana 2030, Raquel Sánchez. També en formaran part: l’alcalde de Mataró, David Bote, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i representants d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme i la Diputació de Barcelona, així com amb càrrecs de Renfe i ADIF.