La 64a edició del Premi Iluro, convocada a Mataró per la Fundació Iluro, amb una dotació econòmica de 6.000 euros, a més a més de la publicació de l’obra, ha rebut dins del termini quatre treballs que optaran al Premi aquest any 2022.

 

A més a més de les recerques estrictament històriques, podien concórrer al certamen tots els treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials, on Mataró o el Maresme hi tinguessin una presència destacada o un interès especial.

Els títols dels treballs presentats, per ordre de recepció, són:

  • El santuari ibèric de la cova de Les Encantades del Montcabrer
  • Història del castell de Mataró i dels seus senyors feudals
  • El cercle infinit. Brigadistes i refugiats a Mataró durant la Guerra Civil
  • La crisi baixmedieval al Maresme: canvi climàtic i mobilitat social

L’acte de proclamació del veredicte de la 64a convocatòria serà acollit a l’Espai Escena i Pensament de l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro (La Riera 92 de Mataró), el dimecres, 16 de novembre, a 2/4 de 7 de la tarda.

Com és habitual, durant l’acte es presentarà l’obra guardonada a la darrera edició, publicada en el marc de la col·lecció Premi Iluro amb el número 86, amb el títol El primer franquisme a Mataró, 1939-1950 de Joan Giménez i Blasco (Premi Iluro 2021).

El primer franquisme a Mataró, 1939-1950 obre una panoràmica molt completa i una visió ampla de la societat mataronina de la postguerra en tots els seus àmbits (social, polític, econòmic, cultural…) buscant també una perspectiva de gènere. És un text d’indubtable interès històric, metodològicament rigorós, molt ben documentat, ben escrit i de lectura amena. L’obra complementa la que va guanyar el Premi Iluro 2018 amb el títol Mataró 1936-1945, de la revolució a la repressió.

El jurat d’aquesta edició està presidit pel Dr. Joaquim Nadal i Farreras (Universitat de Girona), i compost pel Dr. Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona); la Dra. Blanca Garí de Aguilera (Universitat de Barcelona); el Sr. Nicolau Guanyabens i Calvet (Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró), que s’hi incorpora enguany; el Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del Consell Superior d’Investigacions Científiques), que actua com a secretària en representació de la Fundació Iluro.